Slim sparen? Zo pas je de 50-30-20 regel toe

Wil je meer grip krijgen op je financiën en slimmer sparen? De 50-30-20 regel is een eenvoudige maar effectieve budgetteringsmethode die je kan helpen om je geld beter te beheren. In deze blog leggen we uit wat de 50-30-20 regel inhoudt, hoe je deze kunt toepassen en waarom deze aanpak zo succesvol is. Lees je mee?

Wat is de 50-30-20 regel?

De 50-30-20 regel is een populaire budgetteringsmethode die je inkomsten verdeelt in drie categorieën:

  1. 50% voor vaste lasten: Hieronder vallen de uitgaven zoals huur of hypotheek, nutsvoorzieningen, verzekeringen, boodschappen en vervoer.
  2. 30% voor persoonlijke uitgaven: Dit zijn variabele kosten die je leven leuker maken, zoals uit eten gaan, entertainment, hobby’s, kleding en vakanties.
  3. 20% voor sparen en schulden aflossen: Dit gedeelte is gereserveerd voor het opbouwen van een buffer, pensioen, investeringen en het afbetalen van schulden.
50-30-20regel (780 x 780 px)

Volg bijvoorbeeld onze cursus WTF is een ETF? zodat je op een relatief veilige manier kunt leren beleggen of zet je geld op een spaarrekening met een hoge spaarrente. Bij Trade Republic ontvang je bijvoorbeeld 3,75% rente. Deze verdeelsleutel helpt je om je uitgaven te organiseren en ervoor te zorgen dat je niet alleen voor nu leeft, maar ook voor de toekomst plant.

 

Hoe pas je de 50-30-20 regel toe?

 

Stap 1: Bereken je netto-inkomen

Begin met het bepalen van je netto-inkomen. Dit is het bedrag dat je elke maand op je rekening ontvangt, na aftrek van belastingen en andere verplichte inhoudingen. Als je meerdere inkomensbronnen hebt, tel je deze bij elkaar op.

 

Stap 2: Verdeel je inkomen

Gebruik de 50-30-20 formule om je inkomen te verdelen:

– 50% voor vaste lasten: Stel, je netto-inkomen is €2.500 per maand. Dan zou je €1.250 reserveren voor vaste lasten.

– 30% voor persoonlijke uitgaven: Dit betekent dat je €750 kunt besteden aan leuke dingen.

– 20% voor sparen en schulden aflossen: Dit komt neer op €500 die je apart zet voor je financiële toekomst.

 

Stap 3: Evalueer en pas aan

Kijk kritisch naar je huidige uitgaven. Waar geef je misschien te veel uit? Zijn er vaste lasten die je kunt verlagen, zoals een goedkoper energiecontract? Kan je besparen op persoonlijke uitgaven zonder in te leveren op levenskwaliteit?

Praktische tip: Gebruik onze FinFit template om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Het bijhouden hiervan kan je helpen om inzicht te krijgen in je bestedingspatroon.

vaste lasten betalen

Waarom is de 50-30-20 regel succesvol?

De eenvoud van de 50-30-20 regel maakt deze methode zo effectief. Het biedt een duidelijke richtlijn die je helpt om balans te vinden tussen noodzakelijke uitgaven, plezier en sparen. Dit is waarom het werkt:

  1. Overzicht en controle: Door je uitgaven in duidelijke categorieën te verdelen, krijg je beter inzicht in waar je geld naartoe gaat en kun je makkelijker bijsturen als dat nodig is.
  2. Flexibiliteit: De 30% voor persoonlijke uitgaven geeft je de ruimte om te genieten zonder schuldgevoel. Het voorkomt dat je jezelf te veel beperkt, wat vaak weer leidt tot onnodige uitgaven ter (over)compensatie.
  3. Toekomstgericht: Het reserveren van 20% voor sparen en schulden aflossen zorgt ervoor dat je niet alleen vandaag, maar ook aan morgen en verder denkt.

Een van de makkelijkste manieren om te sparen is door automatische overschrijvingen in te stellen naar je spaarrekening.

Je wordt je bewuster van je uitgaven

Als je met de 50-30-20 regel aan de slag gaat, zul je merken dat je voorheen helemaal niet zo bewust met je geld bezig was. Door deze methode toe te passen, ontdekte je onder andere dat je teveel uitgeeft aan abonnementen die je nauwelijks gebruikt. Door die kosten te schrappen, kun je jouw spaargeld aanzienlijk verhogen. Probeer de 50-30-20 regel eens een maand of twee en kijk wat voor verschil het maakt. Je zult verbaasd zijn hoe een paar eenvoudige aanpassingen je financiële situatie kunnen verbeteren!

De kern van de zaak

De blog legt de 50-30-20 regel uit als een eenvoudige budgetteringsmethode om beter met je financiën om te gaan. Hierbij verdeel je je netto-inkomen in drie delen: 50% voor vaste lasten, 30% voor persoonlijke uitgaven en 20% voor sparen en het aflossen van schulden. De stappen om dit toe te passen zijn het berekenen van je netto-inkomen, het verdelen volgens de regel, en vervolgens evalueren en aanpassen waar nodig. De methode biedt overzicht, flexibiliteit, en helpt bij toekomstgerichte financiële planning.

Trade Republic

Het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs, dat is de missie van Trade Republic. Deze partij is afkomstig uit Duitsland, staat onder toezicht van de BaFin en heeft een banklicentie van de ECB.  Trade Republic kenmerkt zich als broker door haar gebruiksvriendelijke platform waar je fractionele aandelen, ETF’s en obligaties kunt verhandelen tegen lage kosten.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.