Spaardoelen opstellen – wat je wel en niet moet doen!

Sparen: we weten allemaal dat het belangrijk is, maar toch worstelen veel mensen ermee. Hoeveel moet je sparen? Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft? En wat zijn de valkuilen die je absoluut wilt vermijden? In dit artikel help ik je met een helder stappenplan waardoor spaardoelen opstellen leuk wordt én behapbaar. Zo wordt sparen niet alleen makkelijker, maar ook leuker! Lees je mee?

Stap 1: Bepaal je spaardoel

De eerste en belangrijkste stap is het vaststellen van je spaardoel of spaardoelen. Waar spaar je voor? Een vakantie, een nieuwe auto, een buffer voor noodgevallen? Hoe concreter je doel, hoe makkelijker het wordt om gemotiveerd te blijven.

Voorbeeld: Stel, je wilt over een jaar op een droomreis van €2.400. Dat betekent dat je elke maand €200 opzij moet zetten. Als je dat bedrag nu te hoog vindt, kun je kijken of je langer de tijd kunt nemen of je doel kunt bijstellen.

sparen routine

Stap 2: Reken terug naar een maandbedrag

Zodra je weet hoeveel je nodig hebt en hoeveel tijd je hebt, is het tijd om dat grote bedrag op te splitsen in behapbare maandelijkse (of wekelijkse) bedragen. Je rekent dit uit door het totaalbedrag door het aantal maanden te delen. Het bedrag dat daar uit komt, is jouw maandelijkse spaardoel. Wil je sneller sparen? Kijk of je je uitgaven kunt verlagen of extra inkomsten kunt genereren. Zet dit bedrag aan het begin van de maand apart, in plaats van te sparen wat er aan het einde overblijft. Zo voorkom je dat je ongemerkt toch te veel uitgeeft.

 

Stap 3: Maak sparen automatisch

Automatisch sparen is de gouden tip voor iedereen die moeite heeft met discipline. Stel een automatische overboeking in naar je spaarrekening zodra je salaris binnenkomt. Dit voorkomt dat je het geld per ongeluk toch ergens anders aan uitgeeft. Op deze manier spaar je ‘ongemerkt’ en mis je het geld niet. Je kunt sparen ook zien als onderdeel van je vaste lasten, dan wordt het een routine en denk je er niet eens meer over na.

Cover FinFit template

Stap 4: Houd je voortgang bij en blijf gemotiveerd

Niets is zo motiverend als zien dat je spaargeld groeit. Gebruik een app, een spreadsheet (zoals het FinFit template) of een simpel notitieboekje om je voortgang bij te houden. Maak eventueel een visuele tracker (bijvoorbeeld een thermometer die je inkleurt bij elke mijlpaal). Beloon jezelf bij tussentijdse doelen. Bijvoorbeeld: als je 50% van je spaardoel hebt bereikt, mag je jezelf trakteren op een klein cadeautje (zonder je spaardoel in gevaar te brengen natuurlijk!). Je kunt er ook een beloning aan hangen die geen geld kost, bijvoorbeeld een uurtje me-time in bad of op de bank met een goed boek.

 

Stap 5: Flexibel blijven

Soms gooit het leven roet in het eten. Onverwachte kosten kunnen je spaarplan in de war schoppen. Geen paniek! Kijk of je tijdelijk een lager bedrag kunt sparen of je spaardoel iets kunt uitstellen. Belangrijk is dat je blijft sparen, al is het minder dan gepland. Wees vooral niet te hard voor jezelf en blijf gemotiveerd.

Verlies je toch even de motivatie? Het helpt als je jouw spaardoel visueel maakt, bijvoorbeeld door een foto op je koelkast te hangen. Die zie je iedere dag en zo blijf je met jouw spaardoel bezig, op een leuke manier. En wil je sneller sparen? Wij delen in dit artikel 10 tips om sneller te sparen.

Het is belangrijk om een specifiek en realistisch spaardoel te stellen. Hoe concreter je doel, hoe makkelijker het is om gemotiveerd te blijven.

Dit zijn de do’s van spaardoelen opstellen

Het is belangrijk om een specifiek en realistisch spaardoel te stellen. Hoe concreter je doel, hoe makkelijker het is om gemotiveerd te blijven. Breek je spaardoel op in maandelijkse bedragen, zodat je precies weet wat je elke maand opzij moet zetten. Zet sparen op de automatische piloot door een automatische overboeking in te stellen naar je spaarrekening zodra je salaris binnenkomt. Houd je voortgang bij en vier successen, bijvoorbeeld door een spaardoel-tracker te gebruiken. Tot slot is het belangrijk om flexibel te blijven. Soms lopen dingen anders dan gepland, maar blijf sparen, ook al is het minder dan je oorspronkelijk had bedacht.

 

Dit zijn de don’ts van spaardoelen opstellen

Een van de grootste ‘fouten’ die je kunt maken, is geen concreet spaardoel hebben. ‘Ik wil gewoon meer sparen’ werkt niet; je hebt een duidelijk doel en plan nodig. Wacht ook niet tot het einde van de maand om te kijken wat er overblijft, want de kans is groot dat er niets meer te sparen valt. Een andere valkuil is je hele spaarrekening in één keer leegtrekken voor een impulsaankoop. Zorg ervoor dat je goed nadenkt voordat je je spaargeld gebruikt. Denk ook niet dat kleine bedragen niet helpen. Elke euro telt en draagt bij aan je uiteindelijke doel.

Trade Republic Logo@1x

De kern van de zaak

Dit artikel geeft een praktisch stappenplan om effectieve spaardoelen op te stellen: bepaal een concreet doel, bereken een haalbaar maandbedrag, maak sparen automatisch, houd je voortgang bij en blijf flexibel bij tegenslagen. Daarnaast worden veelgemaakte fouten benoemd, zoals geen specifiek doel hebben, pas aan het einde van de maand sparen en impulsief je spaargeld uitgeven.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Het platform komt uit Duitsland en heeft een bankregistratie van de ECB. Trade Republic kenmerkt zich als broker door haar gebruiksvriendelijke platform waar je fractionele aandelen, ETF’s en obligaties kunt verhandelen tegen lage kosten.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.