Sparen. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar eerlijk is eerlijk: het is soms ook behoorlijk lastig. Waar begin je? Hoeveel moet je sparen? En nog belangrijker: waarvoor spaar je eigenlijk? In dit artikel ga ik je alles vertellen over spaarpotjes: een praktische én leuke manier om meer grip te krijgen op je geld. Lees je mee?
Waarom verschillende spaarpotten?
Misschien herken je dit: je spaart wel een beetje, maar als er plotseling iets stukgaat, bijvoorbeeld de wasmachine, gaat je hele spaarrekening eraan. Dat is niet alleen frustrerend, maar ook demotiverend. Daarom zijn spaarpotjes zo’n slim idee. Door je spaargeld onder te verdelen in verschillende categorieën, weet je precies waar je aan toe bent en kun je efficiënt sparen. Stel je voor: je hebt aparte potjes voor reizen, noodsituaties, festivals en huishoudelijke uitgaven. Gaat je koelkast kapot? Dan trek je uit het huishoudpotje, zonder je droomreis of festivalzomer in gevaar te brengen.
De belangrijkste spaarpotjes op een rij
Laten we eens kijken naar een aantal spaarpotten die handig zijn om mee te beginnen. Als je het onderscheid maakt tussen deze categorieën, ben je al erg goed op weg.
Noodbuffer
Dit is het allerbelangrijkste spaarpotje en is een must voor iedereen. De buffer voor als je onverwachte kosten hebt, zoals een kapotte auto of een hoge tandartsrekening. De richtlijn van het Nibud is ongeveer drie tot zes keer je maandlasten. Klinkt veel? Begin gewoon klein. Elke 10 euro die je apart zet, brengt je dichterbij je doel.
Huishoudpotje
Dit potje is voor huishoudelijke apparaten en klusjes. Denk aan die plotseling kapotte vaatwasser of het schilderwerk dat ineens écht niet meer kan wachten. Je kunt ervoor kiezen om dit als apart potje aan te maken, maar je kunt dit soort uitgaven ook uit je noodbuffer halen. Beslis voor jezelf wat jij het prettigst vindt werken.
Reispotje voor vakanties en tripjes
Iedereen heeft vakantie dromen. Of het nu een citytrip naar Rome is of een backpackreis door Azië: reizen kost geld. Door een reispotje aan te maken, maak je die dromen stap voor stap werkelijkheid. Elk weekendje weg, stedentrip of vakantie kun je vervolgens vanuit dit potje betalen, zonder dat je je noodbuffer hoeft aan te breken. Dat geeft een extra fijn gevoel als je op vakantie bent.
Festival- en plezierpotje
Wat is het leven zonder een beetje plezier? Festivals, etentjes, weekendjes weg, je mag daarvan genieten zonder schuldgevoel. Door een apart potje hiervoor te maken, weet je precies hoeveel je kunt uitgeven. En eerlijk is eerlijk: het geeft veel meer voldoening als je weet dat je bewust hiervoor hebt gespaard.
Overige spaarpotjes
Afhankelijk van je situatie kun je nog andere potjes aanmaken, zoals voor een nieuwe laptop, studie van de kinderen, huisdieren of zelfs toekomstige verbouwingen. Alles wat voor jou belangrijk is, verdient zijn eigen spaarpotje.
Door nú te starten, al is het maar met een paar euro, bouw je gestaag aan een financiële buffer en heb je ook meer rust in je hoofd.
Hoe pak je het aan?
Je hoeft echt niet alles tegelijk te doen. Begin met één of twee spaarpotjes die voor jou het belangrijkst zijn. Bij vrijwel iedere bank app kun je aparte spaardoelen aanmaken. Zet een realistisch bedrag opzij, bijvoorbeeld €25 per potje per maand. Gebruik automatische overboekingen zodat je er niet elke maand aan hoeft te denken. Kleine beetjes maken uiteindelijk een groot verschil.
Door je inkomsten en uitgaven op papier te zetten, kun je zien welk bedrag je iedere maand overhoudt. Dit bedrag ga je vervolgens verdelen over het aantal spaarpotjes dat je hebt aangemaakt. Dit kunnen evenredige bedragen zijn, maar je kunt ook 50% van je budget in spaarpot één stoppen en 25% in twee andere spaarpotjes. Bekijk zelf welk spaarpotje je het meeste prioriteit wilt geven.
Begin meteen met je spaarpotjes, stel het niet uit
Wacht niet op “het perfecte moment” om te beginnen. De perfecte financiële situatie komt misschien nooit. Door nú te starten, al is het maar met een paar euro, bouw je gestaag aan een financiële buffer én meer rust in je hoofd. Ga zitten om je inkomsten en uitgaven op papier te zetten en reken uit hoeveel geld je overhoudt om te sparen. Vervolgens beslis je welke spaarpotjes passen bij jouw situatie en reken uit hoeveel geld je maandelijks in elk spaarpotje gaat stoppen.