3x Inspiratie voor een beleggingsstrategie

Veel beleggers investeren volgens een beleggingsstrategie. Een beleggingsstrategie is heel simpel gezegd een lijst met regels waar jij je als belegger aan houdt, zodat je niet lukraak gaat investeren. Het doel van een heldere strategie is het managen van de risico’s, zodat je op de lange termijn naar verwachting een positief resultaat behaalt. Sommigen vinden het lastig om een beleggingsstrategie op te stellen, maar gelukkig bestaan er genoeg strategieën waar je kan afkijken. Om inspiratie op te doen voor het opstellen van je beleggingsstrategie, licht ik drie bekende beleggingsstrategieën toe. Let op: de strategieën sluiten elkaar niet uit, dus je kunt ze ook combineren. Ik deel ze zodat je begrijpt hoe een strategie kan worden vormgegeven.

Buy & Hold Strategy

Dit is een bekende en simpele strategie. Warren Buffet is door het volgen van deze strategie miljardair is geworden. Als jij gaat beleggen volgens deze strategie, focus je je voornamelijk op dividendaandelen en koop je bij voorkeur als de koers van deze aandelen tijdelijk laag staat. Beleggers noemen dat ook wel buy in the dip. Verder doe je eigenlijk vrij weinig op de beurs. Je houdt de aandelen vast en verkoopt deze niet. Naar verwachting zal je vermogen op de lange termijn groeien dankzij samengestelde rente.

beleggingsstrategie notities

Wil jij deze strategie volgen? Doe dan eerst onderzoek naar welke bedrijven bekend staan om solide dividendaandelen. Controleer ook hoe het bedrijf in tijden van crisis met het dividend is omgegaan. Een bedrijf dat bij tegenslag direct het dividendrendement verlaagt als middel om geld te besparen, biedt geen solide dividendaandelen. Deze informatie kan je controleren door de historische dividendrendement-percentages te bekijken in tijden van een economische crisis.

Dollar Cost Average

De Dollar Cost Averagestrategie houdt in dat je als belegger periodiek investeert. Iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar beleg jij een vast bedrag in een vaste selectie aan beleggingsproducten. Op deze manier koop jij de producten tegen een gemiddelde koers. In tijden van crisis investeer jij precies hetzelfde bedrag als in tijden van economische groei. Maar, als de koersen laag staan kan jij méér beleggingsproducten kopen voor dat bedrag dan wanneer de koersen hoog staan. De hoge en lage koersen compenseren elkaar in de loop van de tijd. Het is een stabiele strategie die weinig tijd of denkvermogen vereist.

computer beleggen

Life Cycle beleggen

Life Cycle-beleggers passen hun beleggingsstrategie aan hun leeftijd aan. Hoe jonger je bent, hoe langer de beleggingshorizon is die nog voor je ligt. Je kunt je dan meer risico permitteren dan een belegger die zijn aandelen binnenkort wil verkopen tegen een goede prijs. Hoe ouder je wordt, hoe eerder je je aandelen zal verkopen. Je wilt dan geen onverwachte koersdalingen of -stijgingen meer, waardoor obligaties vanwege het lagere risicoprofiel een betere optie worden dan aandelen. Over het algemeen volgen Life Cycle beleggers de volgende vuistregel: in je twintiger jaren begin je met een portefeuille die voor 20% uit obligaties bestaat. Het overige deel bestaat uit een mix van aandelen, fondsen en ETF’s. De verdeling daarvan hangt af van je risicoprofiel. Elk decennia verhoog je het aantal obligaties ten opzichte van de overige beleggingsproducten met 10%.

Onthoud dit goed: er bestaat géén boek, noch een strategie, die jou kan vertellen hoe jij succesvol belegt. Er zijn genoeg professionals die je dat willen doen geloven, maar zij beleggen volgens een strategie die voor hen het beste werkt. Het belangrijkste is dat jouw strategie past binnen jouw beleggingsprofiel.

Beslis wat voor jou werkt

Nu je de nodige inspiratie hebt opgedaan, kan je aan de slag met het opstellen van eigen strategie. Onthoud dit goed: er bestaat géén boek, noch een strategie, die jou kan vertellen hoe jij succesvol belegt. Er zijn genoeg professionals die je dat willen doen geloven, maar zij beleggen volgens een strategie die voor hen het beste werkt. Het belangrijkste is dat jouw strategie past binnen jouw beleggingsprofiel.

.

Van spaarvarken naar Beurswolf

Tip

Je kan spelen met de verdeling van de verschillende beleggingsproducten. Houd je van weinig risico? Investeer dan in producten met een lager risico, zoals obligaties en ETF’s. Vind je risico nemen niet erg? Dan kan een groter gedeelte van je portefeuille uit losse aandelen bestaan. Er is zo veel mogelijk. Denk helder na, neem je beleggingshorizon en risicoprofiel mee en stel een aantal regels op waar jij je tijdens het beleggen aan zal houden.

De kern van de zaak

Veel startende beleggers hebben moeite met het opstellen van een beleggingsstrategie. Het kan helpen om inspiratie op te doen bij bekende beleggingsstrategieën. In dit blogartikel worden drie bekende strategieën besproken: buy & hold, life cycle beleggen en dollar cost average.

Brand New Day

Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.