Waarom slimme zzp’ers hun boekhouding zelf doen

Je droomt ervan je eigen zaak te hebben. Maar in die droom komt het onderwerp boekhouding vast niet voor. Integendeel, het is juist een van die verplichte taken die vaak zo lang mogelijk wordt uitgesteld door (startende) ondernemers. Omdat je het ingewikkeld vindt of gewoon omdat het moet en je er geen zin in hebt. Maar wist je dat een slimme zzp’er veel voordeel kan halen uit een goed georganiseerde boekhouding? Inzicht in je cijfers betekent betere keuzes, geen verrassingen (zelfs voordelen!) van de Belastingdienst, en meer ruimte om te investeren en groeien. En het is makkelijker dan je denkt met de juiste tools.

Grip op je geld = grip op je bedrijf

Je bent waarschijnlijk zzp’er geworden omdat je zelf meer controle wilde over het soort werk dat je uitvoert, de werktijden, de klanten waarvoor je werkt en omdat je zelfstandig beslissingen wilde nemen. Daarvoor is het ook belangrijk dat je volledig inzicht hebt in de financiën van je eigen zaak, zodat je altijd en overal op de hoogte bent hoe je zaak ervoor staat. Zelf je boekhouding doen als zzp’er geeft je grip. Je weet precies wat er binnenkomt en wat eruit gaat, waardoor je niet wordt overvallen door een naheffing of onverwachte belastingaanslag. Verandert er iets in je opdrachten of kosten? Dan kun je snel schakelen. Dat overzicht zorgt ervoor dat je op elk moment doordachte keuzes kunt maken voor je bedrijf.

boekhouding zzp’er zelf doen

Boekhouden is allang geen Excel-klus meer

Ben je gestart met een Excel-sheet voor je boekhouding? Je bent niet de enige. Maar wist je dat het veel makkelijker en sneller kan? Met goede boekhoudsoftware wordt het zware werk voor je gedaan. Alles staat online, dus geen stress meer over kwijtgeraakte bestanden of slecht beveiligde spreadsheets.

Een tool zoals e-Boekhouden.nl maakt het bijvoorbeeld super eenvoudig om alles centraal te regelen: facturen, urenregistratie, aangiftes en rapportages. Geen eindeloos gezoek meer naar dat ene bonnetje, geen paniek voor de btw-deadline en altijd weten hoe je bedrijf ervoor staat.

Bovendien maakt het plannen van je financiën een stuk overzichtelijker. En met handige koppelingen met banken, webshops en kassasystemen is het een systeem dat gewoon met je meegroeit. Wel zo fijn. Meer informatie over de functies van e-Boekhouden vind je hier.

Stel je boekhouding niet langer uit

Boekhouding is iets waarmee iedere ondernemer te maken krijgt. En dan liever vroeger dan later. Het is niet verstandig om het uit te stellen en voor je uit te schuiven. Daarom is het opzetten van je boekhouding met bijvoorbeeld e-Boekhouden.nl vanaf de start van je zzp-bestaan verstandig.

Wist je dat je wettelijk verplicht bent om een administratie bij te houden. Ook als je (nog) niet veel verdient. Je zult je btw-aangifte, inkomstenbelasting en je facturen op orde moeten houden. De Belastingdienst hanteert strikte deadlines en verwacht dat jij je daar als zzp’er aan houdt. Doe je dat niet, dan staan daar boetes tegenover. Met e-Boekhouden.nl houd je grip op je cijfers en voorkom je stress op deze cruciale momenten.

boekhouding zzp’er zelf doen

Tot slot: zorg ervoor dat je bij controle van de Belastingdienst of voor de aangifte van je btw alles bij de hand hebt. Op 1 centrale plek. Dat bespaart een hoop zoekwerk en zorgt voor een foutloze overdracht. Doe je de btw-aangifte voor de eerste keer? Dan hebben we een tip voor je: in de startershub voor (startende) ondernemers van e-Boekhouden.nl vind je namelijk handige informatie over o.a. de Belastingdienst en btw-aangifte.

 

Een goed begin is het halve werk

De boekhouding zelf doen als zzp’er begint met een goede voorbereiding. Als (startend) ondernemer komt er van alles op je af. Daarom is een goed begin het halve werk. Hieronder zetten we wat belangrijke dingen voor je op een rij waaraan je moet denken op het moment dat je je boekhouding opzet:

  1. Open een zakelijke rekening;
  2. Kies een boekhoudtool (zoals e-Boekhouden.nl);
  3. Zet wat tijd opzij om je boekhouding in te richten. Daar heb je later veel profijt van (denk aan bankkoppelingen, invoeren van relaties, factuurtemplate maken etc.);
  4. Zet je eerste factuur erin;
  5. Plan wekelijks 30 minuten boekhoudtijd om je administratie bij te werken. Blok dit op een vast moment in je agenda. Meer is voor de meeste ondernemers onder ons echt niet nodig. 

Hiermee zet je je boekhouding op voor succes en zul je zien dat je na verloop van tijd steeds handiger wordt met het verwerken van je facturen, btw-aangifte en inkomstenbelasting.

boekhouding zzp’er zelf doen

Hulp nodig?

Loop je ergens op vast? Geen zorgen. e-Boekhouden.nl heeft een hele berg handige hulp klaarstaan. Denk aan video’s, stappenplannen, webinars en een kennisbank vol duidelijke info. En als je er dan nog niet uitkomt, staat het supportteam op doordeweekse dagen voor je klaar via telefoon, chat, WhatsApp of gewoon mail. Zo kun je zonder stress starten én doorgroeien.

Probeer het eerst gratis uit

Een goed programma groeit met je mee, zodat je in elke fase van je ondernemerschap als zzp’er volop gebruik kan maken van de gemakken van de software. Goed nieuws: de prijzen van e-Boekhouden.nl zijn al jarenlang hetzelfde. Bovendien bieden ze startende ondernemers een gratis proefperiode aan van 15 maanden, vanaf inschrijving bij de Kvk. Zonder verplichtingen. Jij bepaalt zelf aan het einde van de proefperiode of je met ze verder gaat of niet. Ben je al meer dan 15 maanden zzp’er, maar werk je nog niet met e-Boekhouden.nl? Profiteer dan nu van hun tijdelijke zomeractie in juli: 6 maanden lang 50% korting op alle pakketten. Klik hier om naar de actiepagina te gaan.

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met e-Boekhouden.nl 

Kern van het verhaal

Slimme zzp’ers doen hun boekhouding zelf om grip te houden op hun financiën en beter te kunnen sturen op groei. Met tools zoals e-Boekhouden.nl wordt boekhouden eenvoudig en overzichtelijk: je regelt alles online, van facturen tot btw-aangifte. Door wekelijks een half uurtje administratie bij te houden, voorkom je verrassingen en boetes. Starters krijgen bij e-Boekhouden.nl 15 maanden gratis toegang, inclusief uitgebreide hulp via video’s en support. Voor wie al langer zzp’er is, loopt in juli een zomeractie met 50% korting. Zo houd je je boekhouding vanaf de start goed bij en werk je professioneel én stressvrij.

Wat is btw-aangifte?

Btw-aangifte is de opgave die je als ondernemer doet aan de Belastingdienst over de btw die je hebt ontvangen van klanten en de btw die je hebt betaald aan andere bedrijven. Je geeft dus je omzet en kosten op, en berekent hoeveel btw je moet afdragen of juist terugkrijgt. Dit moet vaak elk kwartaal, op vaste momenten. Een kloppende boekhouding is daarbij cruciaal: zonder overzicht maak je sneller fouten, mis je aftrekposten of riskeer je boetes. Door je administratie goed bij te houden, wordt de btw-aangifte een stuk eenvoudiger. Hulp nodig? 10 tips voor de btw-aangifte.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.