Hoe bescherm je jezelf tegen een cryptoscam?

Door het grote aantal succesverhalen op het internet lijkt het alsof handelen in crypto altijd lucratief is. Dat kan, maar is natuurlijk niet altijd de realiteit. Beleggen in crypto is risicovol en het is belangrijk om te begrijpen in welke markt je jezelf bevindt. Waar geld te verdienen valt, zijn oplichters actief. Gelukkig kun je jezelf beschermen tegen crypto oplichting en scams met een aantal praktische tips!

Wat zijn de meest voorkomende crypto scams?

Eerst even wat meer over de meest voorkomende crypto scams. We zien binnen de cryptowereld veel oplichtingspraktijken die ook binnen andere financiële markten voorkomen. Een aantal scams zijn specifiek voor de cryptowereld.

  • Phishing

  • Malware

  • Nep investeerders

  • Nep exchanges en wallets

  • ICO scams

  • Scam coins

  • Pump & dump

Hoe bescherm je je tegen crypto scam?

Crypto phishing en malware

Phishing is al jarenlang een oplichtingspraktijk waar veel mensen geld aan verliezen. Bij phishing doen criminelen zichzelf voor als iemand anders, zoals een bank, en proberen zo geld van slachtoffers te stelen. Ook binnen de cryptowereld is phishing een probleem en doen criminelen zich voor als crypto exchange of andere crypto dienstverlener. Zo proberen ze direct crypto te stelen of je malware te laten downloaden waarmee ze crypto kunnen stelen.

Je kunt jezelf beschermen tegen phishing en malware door op het volgende te letten:

  • Controleer altijd het e-mailadres van de afzender van een e-mail.

  • Download nooit bestanden uit een e-mail of van het internet wanneer je niet zeker weet wat het is.

  • Klik nooit op een link uit een e-mail, maar ga naar de website door de URL in de browser in te voeren.

  • Gebruik een anti-phishing-code. Dit is een code die je binnen je account (van bijvoorbeeld een exchange) kunt instellen en alleen jij kent. Wanneer je een e-mail ontvangt, staat de code onderaan de e-mail. Zo weet je dat de e-mail echt is.

  • Bewaar crypto in een hardware wallet, van bijvoorbeeld Ledger of Trezor.

  • Gebruik antivirussoftware.

Nep investeerders

Investeerders die mooie rendementen beloven wanneer jij geld via hun in crypto investeert. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Wereldwijd zijn veel mensen opgelicht omdat ze in de verhalen van deze “professionele investeerders” geloofden. Nadat je via hun investeert en vraagt om uitkering van je inzet of winst, geven dit soort criminelen aan dat het niet mogelijk is om geld uit te keren. Of ze geven aan dat er nog geen winst is gerealiseerd. In sommige gevallen hoor je zelfs helemaal niks meer.

Zo kun je ervoor zorgen dat je geen slachtoffer wordt van nep investeerders:

  • Controleer altijd met wie je maken hebt. Doe onderzoek naar de mensen achter een bedrijf voordat je de diensten gebruikt.

  • Ga op zoek naar de ervaringen die anderen met dit bedrijf hebben.

Investeerders die mooie rendementen beloven wanneer jij geld via hun in crypto investeert. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook.

Neppe exchanges en wallets

Het verhandelen van crypto doe je op een crypto exchange, terwijl je crypto in een crypto wallet bewaart. Hoe echt de website van een exchange er ook uitziet, er is een kans aanwezig dat het om een nep exchange gaat. Criminelen kopiëren de website van een echte exchange en koppelen deze aan een domeinnaam die veel lijkt om de domeinnaam van de echte exchange.

Wanneer je geld stort op het platform van een neppe exchange zul je het nooit meer terugkrijgen. In sommige gevallen lijkt het alsof het geld succesvol is gestort, en kun je er zelfs crypto mee kopen. Dit is echter schijn. Hetzelfde geldt voor een nep wallet: het lijkt alsof je hier crypto bewaart, maar in werkelijkheid zijn je cryptocurrencies in bezit van de criminelen.

Gelukkig zijn er manieren om een neppe exchange en nep wallet te herkennen. Houdt rekening met het volgende:

  • Controleer altijd de URL van een exchange of wallet.

  • Bewaar crypto in een hardware wallet.

  • Ga op zoek naar reviews over de exchange of wallet.

  • Gebruik een betrouwbare exchange zoals Bitvavo. Dit is een Nederlands bedrijf waar je veilig crypto kunt verhandelen. Ze rekenen lage transactiekosten en accepteren betaalmethodes zoals iDeal en Bancontact. Hier kun je jezelf aanmelden bij Bitvavo.

ICO scams en pump & dump coins

ICO staat voor Initial Coin Offering en is een manier waarmee bedrijven geld ophalen voor het opzetten van een crypto project. Je kunt veel geld verdienen (of verliezen) door in een ICO te investeren: als vroege-investeerder krijg je het recht op extra veel cryptomunten wanneer het project is gelanceerd.

Iedereen kan een ICO opzetten. Deze markt is dus niet gereguleerd. Dit maakt het makkelijk voor criminelen om nep ICO’s op te zetten: het lijkt een mooi crypto project te zijn waar veel mensen in investeren. Uiteindelijk bleek het allemaal nep te zijn en zijn alle investeerders hun geld kwijt.

Pump & dump coins (ook wel scam coins genoemd) zijn munten die alleen de oprichters rijk maken. De oprichters hebben zelf een groot aantal munten in bezit, welke ze allemaal verkopen wanneer de prijs van de munt is gestegen. Vervolgens stort de koers in en zijn de oprichters de enige die veel geld hebben verdiend.

Dit kun je doen om geen slachtoffer van ICO scams en pump & dump coins te worden:

  • Controleer wie er achter een ICO scam of cryptocurrency zit. Doe onderzoek naar de socialmedia-pagina’s van deze personen en kijk goed naar wanneer deze pagina’s zijn aangemaakt.

  • Doe goed onderzoek naar het project: maakt men beloftes die te mooi om waar te zijn lijken? Dan is dit in de meeste gevallen ook het geval.

  • Kijk naar wat andere mensen en websites over het project of de mensen achter een bedrijf zeggen.

  • Ga op zoek naar reviews en ervaringen van anderen met het project of bedrijf.

Deposito garantiestelsel

Bitvavo, een van Nederlands grootste cryptohandelsbeurzen, is zich ervan bewust dat er veel scam plaatsvindt rondom cryptocurrencies. Als service bieden zij daarom het Deposito Garantiestelsel. Gebruikers zijn daarmee verzekerd dat ze een deel van hun geld terugkrijgen als er ongeautoriseerde toegang plaatsvindt tot hun account en een aanvaller geld wegsluist naar een ander account. Als jou dit overkomt kan je eenmalig een bedrag van maximaal 100.000 euro terugkrijgen! Slachtoffers moeten dan via de ondersteuningsafdeling hun account laten sluiten en verplicht een proces-verbaal van een politieaangifte meesturen. Bitvavo geeft geen garanties over wanneer geld wordt terugbetaald. Slachtoffers kunnen geld terugkrijgen als ze euro’s of cryptovaluta kwijtraken. In dat laatste geval gaat het dan om de waarde in euro’s die de cryptovaluta hadden op het moment dat ze werden verplaatst naar een andere wallet. Het geld moet daadwerkelijk worden verplaatst naar een ander account. Meer leren? Check de voorwaarden op de site van Bitvavo.

Conclusie

Pas altijd op wanneer je binnen de cryptowereld actief bent. Tegenwoordig zijn criminelen erg creatief met het verzinnen van methodes om geld te stelen. Dit zijn manieren die al jarenlang gebruikt worden, zoals phishing en malware, maar ook nieuwe methodes zoals pump & dump en ICO-scams. Iedereen kan slachtoffer worden van een crypto scam, maar met de tips in dit artikel wordt deze kans een stuk kleiner.

De kern van de zaak

De cryptomarkt is niet bepaald zonder risico’s. Dan heb ik het niet alleen over schommelende koersen. Digitale assets zijn gevoelig voor hackers, maar er bestaan ook andere type cryptoscams. In dit artikel bespreek ik welke vormen van scam er bestaan en hoe jij je ertegen kunt beschermen.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Bitvavo maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om zo’n betrouwbare exchange te hebben.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.