Beleggen in de chipsector: is dat een goed idee? Laten we eerst kijken naar het materiaal waar chips van gemaakt zijn. Verzamelnaam: halfgeleiders. Dit zijn materialen met elektrische eigenschappen tussen die van geleiders (bijvoorbeeld koper) en isolatoren (bijvoorbeeld rubber). Dit maakt dat ze elektrische stromen kunnen reguleren. Dat klinkt wat technisch, maar het komt erop neer dat dit essentiële onderdelen zijn voor computers. Zonder chips, bestond er geen kunstmatige intelligentie, elektrisch rijden of 5G-netwerk.
De chipsector bepaalt de architectuur van onze toekomstige technologie. Niet zo gek dus dat er lange tijd een enorme vraag naar chips was. Dit biedt jou, als belegger, ongekende kansen om te beleggen in een sector die maar lijkt te blijven groeien. In dit artikel behandelen we hoe beleggen in de chipsector werkt.
‘The future is digital’
Beleggers die geïnteresseerd zijn in de technologische vooruitgang, hebben de mogelijkheid om te beleggen in de chipsector. In onze cursus ETF-beleggen leer je hoe je ETF’s kan vinden die bij deze sector passen. Bedrijven in de chipsector variëren van bedrijven die essentieel zijn in de ontwerpfase van een chip (denk aan ASML of BESI) tot bedrijven die actief zijn in de fabricage en assemblage van de chip. Dit soort bedrijven drijven de technologische revolutie, wat zich weerspiegelt in het indrukwekkende rendement van meer dan 245% over de afgelopen 5 jaar, en benadrukken de potentie die deze sector biedt.
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie en halfgeleiders voeden elkaar’s groei in een opmerkelijke symbiose. Aan de ene kant stelt de chipsector AI in staat om nieuwe hoogtes te bereiken, aan de andere kant maakt AI het ontwerp- en fabricageproces van halfgeleiders steeds efficiënter. Deze wederzijdse versterking creëert een versnellend effect dat belooft de groei van beide velden te intensiveren (mits alle voorwaarde dat alle andere marktomstandigheden stabiel blijven).
Elektrische auto’s
Ook de transportsector ondergaat op dit moment een revolutie, waarbij we wereldwijd duurzamer proberen te rijden. Elektrische voertuigen (EV’s) zijn sterk afhankelijk van elektrische chips. Voor iedere elektrische auto zijn er 2x zoveel chips nodig vergeleken met auto’s die rijden op benzine of diesel. Als het aantal EV’s toeneemt, zal de vraag naar chips meestijgen. Ook hier laat de chipsector zien dat het veel potentie heeft om een winstgevende investering te zijn.
Het 5G-tijdperk
Een derde belangrijke drijfveer van de wereldwijde vraag naar chips is het 5G tijdperk. Elektrische cihps zijn de sleutel tot het functioneren van smartphones en/of andere soortgelijke apparaten. Chips spelen een centrale rol in de ontwikkeling van de 5G-netwerken. Het opent daarmee de deur voor geavanceerde toepassingen zoals chirurgische robots, en real-time augmented reality – allemaal technologieën die beloven de manier waarop we leven radicaal te veranderen.
Voor iedere elektrische auto zijn er 2x zoveel chips nodig vergeleken met auto’s die rijden op benzine of diesel.
Gevoelig voor geopolitiek
Een nadeel van de chipsector is dat het extreem gevoelig is voor geopolitiek. In vergelijking tot andere sectoren, willen landen de productie van chips juist niet teveel uit handen geven. Chips zijn zo essentieel voor een samenleving, dat landen graag een mate van onafhankelijkheid willen behouden. De leidende productiecapaciteiten zijn op dit moment geconcentreerd in Oost-Azië, vooral in Taiwan, terwijl de VS en Europa uitblinken in chipontwerp en geavanceerde productietechnieken (bijvoorbeeld, ASML). Groeiende geopolitieke spanningen, voornamelijk tussen de VS en China, hebben de kwetsbaarheden in de supply chain van de chipsector blootgelegd. Landen proberen de productie van chips nu steeds meer naar eigen grondgebied te verhuizen. Dit maakt beleggen in de chipsector risicovoller, want het kan de groei belemmeren.
Chipsector in je portfolio?
De verwachting is dat de chipsector aan de vooravond van een explosieve groei staat, aangedreven door de groei in het gebruik van AI, de opkomst van elektrische auto’s en de uitrol van 5G-netwerken. Deze sector toont potentie voor groei. Echter, er kleven ook risico’s aan de sector door de behoefte van landen om zelfvoorzienend te zijn in chipproductie. Overweeg je in deze sector te beleggen? Weeg dan eerst zorgvuldig de voordelen en nadelen tegen elkaar af.