Hoe beslis je of je gaat investeren, of niet?

Het doel van beleggen is relatief eenvoudig: je koopt assets, zoals aandelen of ETF’s, waarvan je denkt dat ze in de toekomst winst opleveren. Op die manier creëer je vermogensgroei. Maar beleggen kent risico’s, het kan anders uitpakken dan verwacht. Hoe beslis je of je in een aandeel gaat investeren of niet? Vragen zoals ‘hoe risicovol is een belegging?’, ‘En hoe lang het duurt om rendement te zien?’ en ‘Welke factoren beïnvloeden de performance van mijn belegging?’ kunnen hierbij helpen. In dit artikel geef ik handvatten voor tijdens het beslissingsproces op de beurs.

Om met vertrouwen te beleggen moet je de verschillende kenmerken van iedere asset type goed begrijpen. Je moet zelf begrijpen welke beleggingen bij jou passen. Wat zijn je doelen? Wat is je risicobereidheid? Hoeveel geld ben je bereid in te leggen en – in het ergste geval – te verliezen? Wees eerlijk over je financiële situatie om te helpen bepalen voor welk bedrag je wil beleggen en hoe lang je dit moet volhouden om je doelen te bereiken.

Investeren in verschillende instrumenten

  • Aandelen. Wanneer je een aandeel koopt, dan koop je echt een klein deel van een bedrijf. Naast de koerstijging van het aandeel kun je ook dividend ontvangen, oftewel een percentage van de winst van het bedrijf. Al is een bedrijf niet verplicht om dividend uit te keren. Aandelen worden over het algemeen beschouwd als volatiele assets, wat betekent dat hun prijs in korte tijd sterk kan fluctueren. Het zijn dus assets met een aanzienlijk risiconiveau. Als je ervoor kiest om in aandelen te beleggen, zie je mogelijk grote rendementen, maar wees voorbereid op de mogelijkheid om een deel van je inleg te verliezen. Een goede manier om je risico te verlagen is door je portefeuille te diversificeren door te beleggen in verschillende sectoren en beleggingsinstrumenten.

Voordat je in aandelen investeert

  1. Controleer de fundamenten van het bedrijf, zoals omzet-, winst- en groeiverwachtingen, oftewel de financiële gezondheid.
  2. Bekijk de grootte en waarde van de onderneming via de marktkapitalisatie; dat is het totale aantal aandelen x de huidige prijs van één aandeel.
  3. Analyseer de prestaties van het aandeel in het verleden met behulp van grafieken om te zien hoe het aandeel het de afgelopen periode heeft gedaan.

Investeren in ETF’s

Exchange-traded funds (ETF’s) zijn als het ware mandjes met assets, verzameld in één beleggingsproduct. ETF’s weerspiegelen vaak een grotere index, zoals de S&P 500 in de VS of de AEX in Nederland. Ze worden gemakkelijk verhandeld op een beurs, zodat je met een klein bedrag kan beleggen in tientallen, honderden of zelfs duizenden onderliggende assets. ETF’s zijn populair bij lange termijn beleggers door hun automatische spreiding en de relatief lage kostenMet ETF’s kan je dus een divers portfolio opbouwen dat bestaat uit verschillende assetklassen: aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta enzovoort. En je kunt er al in beleggen met een zeer klein startbedrag. Bovendien zijn ETF’s vaak transparant en toegankelijk omdat zij verplicht zijn om hun posities en prijzen dagelijks te publiceren.

Als je besluit om ETF’s te kopen, moet je eerst je risicotolerantie bepalen en kiezen in welke assetklassen je je geld wil verdelen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld de Lyxor All-World Index ETF die duizenden aandelen in 23 landen volgt, ontworpen om de hele wereldeconomie te vertegenwoordigen. Of misschien investeer je liever in een maatschappelijke verantwoorde ETF? Bekijk de UBS USA Socially Responsible ETF. En als je op zoek bent naar bedrijven die een aantrekkelijk dividend bieden, dan is de iShares EU Dividend het bekijken waard. Natuurlijk brengen ETF’s, zoals elke belegging, risico’s met zich mee. Er kan bijvoorbeeld een trackingfout zijn gekoppeld aan technische problemen. Of de uitgever van de ETF kan besluiten te stoppen, of zoals dat in jargon heet: te liquideren.

Als je goed met stress kan omgaan en de mogelijkheid accepteert om je initiële investering te verliezen, kun je je richten op risicovollere beleggingen. Je moet bereid zijn om verlies te nemen in de slechte jaren, zonder in paniek te raken.

Investeren in overige assets

  • Grondstoffen, deze assetklasse omvat onder andere goud, dat wordt beschouwd als een veilige haven in tijden van een crisis. Of olie, dat sterk afhankelijk is van vraag en geopolitieke gebeurtenissen. Meer leren over beleggen in grondstoffen? Lees dan dit artikel: Commodity Super Cycle.
  • Cryptocurrencies, de speculatieve assets in een opkomende gedecentraliseerde wereld. Je kunt handelen in deze asset via het platform van Bitvavo en/of BUX zero. Meer lezen over cryptocurrencies? Kijk dan eens naar mijn crypto-blog.
  • Obligaties, die worden uitgegeven door overheden of bedrijven. Hun risico en rendement zijn over het algemeen laag. Als je een obligatie koopt, leen jij geld uit en in ruil daarvoor ontvang je rente: dit heet de coupon.

 

Definieer je beleggersprofiel

Nu je het verschil tussen de beleggingsinstrumenten kent, is het tijd om jezelf wat kritische vragen te stellen. Door jezelf te analyseren, kan je betere keuzes maken op de beurs.

investeren

Avontuurlijk of voorzichtig?

Als je goed met stress kunt omgaan en de mogelijkheid accepteert om je initiële investering te verliezen, dan kun je je richten op risicovollere beleggingen zoals aandelen. Je moet bereid zijn om verlies te nemen in de slechte jaren, zonder in paniek te raken. Ook hier herhaal ik graag: beleg enkel met geld dat je kunt missen! Ben je meer risicomijdend? Dan is het verstandig je meer te richten op minder risicovolle beleggingen met een lange termijn doel, zoals ETF’s. Ook hier geldt: enkel met geld dat je kunt missen.

Heb je haast of geduld?

Investeren is als het beklimmen van een berg. Je kunt de berg op rennen en grote risico’s nemen, met het gevaar om naar beneden te vallen. Of je kan langzaam klimmen en de tijd nemen met een stabiel en veiliger tempo. Een goede manier om dit uit te zoeken, is door je financiële behoeften voor de komende 10, 20, 30 of 40 jaar in te schatten. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet in een oncomfortabele positie manoeuvreert. Het is sowieso een goed idee om een schema op te stellen met bepaalde checkpoints en doelen in gedachten. Vergeet niet dat vroeg beginnen met beleggen met een doel voor de lange termijn, je in staat stelt om je vermogen te laten groeien door middel van koersstijging, dividend en samengestelde rente.

In 8 simpele stappen leren beleggen

Vind je het lastig om een financieel plan op te stellen? Een aantal jaren geleden stond ik ook in jouw schoenen, maar inmiddels ben ik heel wat ervaringen rijker. De kennis die ik heb opgedaan tijdens de vele uren beleggen, het nodige beursonderzoek en mijn economische studies heb ik gebundeld in dit boek, zodat jij direct met een goed gevulde rugzak aan de slag kunt met beleggen. In mijn boek Van Spaarvarken naar Beurswolf stel ik je gerichte vragen die je helpen bij het opstellen van een financieel plan. Meer info? Klik hier.

DEGIRO BANNER

Bepalen hoeveel je wil investeren

Dus je hebt de verschillende beleggingsinstrumenten onderzocht en je beleggersprofiel bepaald. De laatste stap is het kiezen van het in te beleggen bedrag en het opstellen van je beleggingsplan. Stel je schema vast en houd je hier ook aan. Dit helpt je impulsieve beslissingen te vermijden. 

Analyseer je financiële situatie

Inzicht in je huidige financiële situatie kan je helpen bepalen hoeveel je elke maand moet beleggen om je doel te bereiken. Ten eerste, schat op basis van je maandelijkse inkomen hoeveel je elke maand kunt beleggen en over welke beleggingsinstrumenten je dat bedrag wil spreiden. Uiteraard heeft je persoonlijke situatie invloed op deze beslissing. Een baan met een vast contract en vast inkomen is anders dan werken met een flexcontract of als zelfstandige. Behalve je inkomen is het ook verstandig om, voordat je gaat beleggen, eerst je schulden weg te werken en een spaarpot te bouwen die je kunt gebruiken als je onvoorzienbare kosten krijgt. Heb je hulp nodig bij het analyseren van je financiële situatie? Het FinFit template helpt je hierbij!

Houd in je achterhoofd dat beleggen ook geld kost. Je betaalt transactiekosten om te mogen handelen op een platform. Gelukkig bieden veel brokers lage tarieven, of zelfs commissievrij beleggen aan. Comissies en andere kosten nemen een grote hap uit je winst. Helemaal als je met kleine bedragen belegt. Meer weten over commissievrij beleggen via DEGIRO? Lees meer over hun kernselectie of ontdek de tarieven via mijn review over DEGIRO.

De kern van de zaak

Tijdens het investeren via de beurs dien je met een aantal factoren rekening te houden. Naast economische vragen, spelen ook persoonlijke vragen een rol. Hoe beslis je of je investeert of niet? In dit artikel bespreek ik een aantal handvatten die je ondersteunen tijdens het beslissingsproces.

Beleggen bij DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Een van de redenen dat dit platform zo populair is, is omdat je 200 ETF’s eenmalig per maand kunt kopen zonder dat je daar transactiekosten voor betaald. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.