Hoe lees je kwartaalcijfers?

Door hun kwartaalcijfers laten beursgenoteerde bedrijven zien hoe ze de afgelopen drie maanden hebben gepresteerd. Helaas zijn de kwartaalcijfers soms lange rapporteren, waar je best een beetje duizelig van kunt raken. Hoe lees je de kwartaalcijfers efficiënt? In deze post leg ik je dit uit aan de hand van een aantal indicatoren.

Waarom zijn kwartaalcijfers belangrijk?

Kwartaalcijfers geven een goed beeld van de financiële gezondheid van een bedrijf. Daarnaast worden deze resultaten met regelmaat opgesteld en uitgebracht. Het merendeel van de bedrijven toont de kwartaalcijfers in dezelfde periode (januari, april, juli en oktober). Al hangt dit ook af van de boekhouding van een bedrijf, aangezien deze kan afwijken van de gewone kalender. Je spreekt in zo’n geval van een boekjaar of fiscaal jaar.

Zo’n periode waarin veel bedrijven met hun resultaten komen – in fancy termen ook wel het ‘cijferseizoen’ genoemd – zorgt vaak dat de volatiliteit op de beurs toeneemt. De rapportages hebben namelijk invloed op de verwachtingen van beleggers. Deze reageren direct na publicatie van de cijfers door te kopen, aan te houden of te verkopen. En dit kan kansen opleveren!

koersen

Veel bedrijven geven een verwachting af voor de komende maanden. Maar beleggers kijken ook naar de schattingen van analisten. Deze verwachtingen zijn soms al wat je noemt ingeprijsd in een aandeel. Bijvoorbeeld als een hoge verwachting zich al heeft vertaald in een hoog opgelopen koers. De markt richt zich vervolgens bij het bekend worden van de cijfers op die verwachting. Komt het overeen? Is het zelfs beter? Of is het minder dan verwacht werd? Op basis daarvan kan de koers van een aandeel flink gaan bewegen. Zo kan een koers soms tot wel 20% reageren.

Hoe lees je kwartaalcijfers als een pro?

Dat de cijferresultaten belangrijk zijn, dat begrijpen we nu wel. Door naar de stoomcursus: hoe lees ik snel een kwartaalrapportage door? De meeste rapportages zijn tamelijk saai en het verslag staat boordevol jargon. Iemand zonder enige kennis haakt daarom ook al snel af. Niet te snel opgeven. In het begin lijkt het verwarrend, maar als je eenmaal wat tips, tricks en tools van mij hebt ontvangen, ontdek je dat het best goed te doen is. Via deze blog word je geen financieel specialis, maar je kunt straks wel rapportages te scannen op belangrijke zaken. Dat begint allemaal bij het onthouden van vier belangrijke termen.

inkomen

1. Omzet

Bij Amerikaanse bedrijven ook wel aangeduid als revenue, sales of topline. Hoe het ook genoemd wordt: hieruit leer je hoeveel geld er is binnengekomen met het aangeboden product of de aangeboden dienst. Beleggers willen graag year-over-year groei zien. Oftewel een jaarlijks stijgende omzet.

2. Nettowinst

Dit is wat van de inkomsten overblijft na aftrek van de kosten. Wij spreken ook wel van ‘onder de streep’ en in het Engels hoor of lees je ook wel ‘bottom line’ als het over de winst gaat. Ja, of verlies natuurlijk. Want vooral jonge technologiebedrijven maken (nog) helemaal geen winst. De winstgevendheid toont wel aan hoe efficiënt een bedrijf werkt en dit is ook goed te vergelijken met sectorgenoten.

3. Winst per aandeel

Bij Amerikaanse bedrijven spreken ze van earnings per share (EPS). Dit is een zeer belangrijk bedrag voor beleggers. Je berekent het door de nettowinst te delen door het aantal uitstaande aandelen.De winst per aandeel is onder andere belangrijk, omdat het een indicatie kan geven hoeveel dividend er kan worden uitgekeerd. Dividend is een percentage van de winst die bedrijven aan hun aandeelhouders uitkeren.

4. Overig

Bovenstaande data kom je in ieder cijferrapport tegen. Daarnaast zijn er echter nog heel veel bedrijfsspecifieke gegevens waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Twitter, Facebook en Snap. Van dit soort bedrijven zijn beleggers vooral geïnteresseerd in groei. Daar zijn de dagelijks actieve gebruikers dus vooral van belang.

De koers-boekwaarde indicator geeft aan hoeveel je betaalt voor een deel van de tastbare (materiële) eigendommen van het bedrijf.

Het draait om verwachtingen

Het is belangrijk om de belangrijkste factoren in het cijferseizoen te kennen. De cijfers op zich geven de koers niet zoveel richting. Een bedrijf kan een geweldige omzet hebben gedraaid, maar nog altijd kan de koers gaan dalen. Het gaat dan ook deels om de behaalde resultaten, maar voor een groot deel ook om de verwachtingen. Zoals gezegd; bedrijven spreken hun verwachtingen uit en analisten doen hetzelfde. De analisten geven in de aanloop naar de cijferpresentatie vaak een verwachting van de resultaten. Als de cijfers beter blijken dan verwacht, dan zit er meestal een fijne koersstijging in. Maar teleurstellende cijfers kunnen zich ook vertalen in een pijnlijke koersdaling..

beleggen

De kern van de zaak
Een bedrijf publiceert vier keer per jaar haar kwartaal, halfjaar, of jaarcijfers. Dit soort momenten hebben veel impact op de koers. Het kan kansen op de beurs opleveren. Hoe lees je de kwartaalcijfers? En wat zegt het over de financiële gezondheid van een bedrijf?

Beleggen bij BUX
BUX is een broker waarbij het draait om beleggen toegankelijk maken. Via BUX kan je investeren in aandelen, fondsen, ETF’s en cryptocurrencies. Deze broker biedt zelfs de optie aan om in fractionele aandelen te investeren. Wil je starten met beleggen bij BUX? Open een account via deze link en ontvang een gratis aandeel.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.