Je eerste aandeel kopen in 5 stappen

Wellicht hoor je regelmatig verhalen van vrienden of familieleden die succes hebben gehad met het kopen van aandelen, zoals die ene oom die jaren geleden aandelen van een bekend technologiebedrijf kocht en nu geniet van een indrukwekkende winst. Geïnspireerd door deze verhalen, besluit je dat het tijd is om zelf actie te ondernemen.

Je wilt graag je eerste aandeel kopen, maar de stap zetten naar daadwerkelijk kopen lijkt té groot. Vragen als: “Waar begin ik?” en “Hoe weet ik welk aandeel ik moet kopen?” spoken door je hoofd.

Geen zorgen, in dit artikel leg ik je in 5 eenvoudige stappen uit hoe je dit kunt doen. Of je nu een ervaren belegger bent of helemaal nieuw in de wereld van beleggen, deze stappen zullen je helpen om op een verantwoorde manier je eerste aandeel te kopen

Stap 1: Doe onderzoek

Voordat je een aandeel koopt, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen. Kies een bedrijf waarin je geïnteresseerd bent en bekijk hun financiële prestaties, marktpositie en toekomstperspectieven. Je kunt gebruik maken van financiële websites en nieuwsbronnen om informatie te verzamelen. Maak ook een analyse van de concurrentie en de algemene economische situatie. Op basis van deze informatie kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Stap 2: Open een beleggingsrekening

Om aandelen te kunnen kopen, heb je een beleggingsrekening nodig. Er zijn verschillende online brokers waar je een rekening kunt openen. Vergelijk de kosten en voorwaarden van verschillende brokers voordat je een keuze maakt. Zorg ervoor dat de broker betrouwbaar is en goede klantenservice biedt. Het openen van een beleggingsrekening is meestal eenvoudig en kan online worden gedaan.

Er zijn verschillende online brokers waar je een beleggingsrekening kunt openen en je beleggingsstrategie kunt uitvoeren. Hier zijn een paar bekende brokers:

 

Brokers overzicht

 

Trade Republic

 • Kenmerken: Lage kosten, geen commissie op veel transacties.
 • Geschikt voor: Beleggers die op zoek zijn naar een eenvoudige, kosteneffectieve manier om in aandelen en ETF’s te handelen.
 • Meld je hier aan, voer de code YOUNGTRADER20 in en ontvang een ETF t.w.v. 50 euro maximaal.

 

Bitvavo

 • Kenmerken: laagste handelskosten van Nederland (0% – 0,25%), Groot aanbod van 175+ crypto munten;
 • Geschikt voor: Het verhandelen van crypto munten;
 • Meld je hier aan en betaal over je eerste € 10.000 aan handel geen transactiekosten.

 

Scalable Capital

 • Kenmerken: Beleggingsplannen vanaf € 1, handel tegen een vast tarief en ontvang 4% rente p.j;
 • Geschikt voor: Beleggen in grondstoffen via ETP’s;
 • Meld je nu aan en ontvang 4% aan rente over je niet-belegde cash.

 

Bunq

 • Kenmerken: Online bank met duurzame beleggingsopties, gebruiksvriendelijke app;
 • Geschikt voor: Beleggers die waarde hechten aan duurzaamheid en op zoek zijn naar een geïntegreerde bank- en beleggingservaring; 
 • Download de app en ontvang een 30-day free trial.
Business

Stap 4: Plaats je eerste order

Nu je je onderzoek hebt gedaan, een beleggingsrekening hebt geopend en je beleggingsstrategie hebt bepaald, is het tijd om je eerste aandeel te kopen. Log in op je beleggingsrekening en zoek naar het gewenste aandeel. Vul het aantal aandelen in dat je wilt kopen en plaats je order. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het kopen van aandelen, zoals transactiekosten en bewaarloon. Zorg ervoor dat je deze kosten begrijpt voordat je je order plaatst. Vind je dit lastig? Het boek Van Spaarvarken naar Beurswolf kan je hier verder bij helpen. 

 

Stap 5: Monitor je belegging

Nadat je je eerste aandeel hebt gekocht, is het belangrijk om je belegging goed in de gaten te houden. Volg het nieuws over het bedrijf en de markt waarin ze actief zijn. Houd ook de koers van het aandeel in de gaten. Het kan verleidelijk zijn om constant te kijken naar de koersschommelingen, maar het is belangrijk om geduldig te zijn en je belegging op lange termijn te beoordelen. Overweeg om stop-loss orders in te stellen om je belegging te beschermen tegen grote koersdalingen.

Je eerste aandeel kopen

Conclusie

Het kopen van je eerste aandeel kan spannend zijn, maar met de juiste stappen kun je dit op een verantwoorde manier doen. Doe grondig onderzoek, open een beleggingsrekening, bepaal je beleggingsstrategie, plaats je eerste order en monitor je belegging. Vergeet niet dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Veel succes met je eerste aandeel!

Kern van het verhaal

Het avontuur van beleggen begint met het zetten van die eerste stap, maar het is essentieel om te onthouden dat kennis macht is in de wereld van de aandelenmarkt. Voordat je je eerste aandeel koopt, neem de tijd om de markttrends te begrijpen, bedrijfsrapporten door te nemen en financiële nieuwsbronnen te raadplegen. Deze voorbereiding zal je niet alleen helpen om een weloverwogen beslissing te maken, maar het zal je ook een gevoel van zekerheid geven in een omgeving die soms onvoorspelbaar kan zijn.

YoungTrader

Mijn naam is Veronique Estié. Op mijn 23ste startte ik tijdens mijn opleiding Economie met beleggen. Ik vond het spannend, maar ik was open-minded en leergierig. Al gauw ontdekte ik dat leren beleggen gepaard gaat met een overload aan informatie. Startende beleggers weten vaak niet waar te beginnen. Ik was ervan overtuigd dat dit makkelijker kon. En dat deze industrie wel wat frisse energie kon gebruiken. Leren beleggen mag leuk zijn. Geen oude studieboeken, maar luchtige content waar je wat van opsteekt. Zo werd YoungTrader geboren.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.