Wat zijn small cap aandelen?

Small cap aandelen zijn aandelen in small cap bedrijven die, zoals de naam suggereert, een small cap hebben. Je denkt op dit moment vast: fijn, nóg meer termen die je moet weten. Als belegger is het echter wel belangrijk dat je weet in welke producten je belegt en de termen die erbij horen. Niet getreurd, in dit artikel leggen we alles uit over small cap aandelen, wat de risico’s zijn als je belegt in deze aandelen en benoem ik een aantal small cap aandelen en ETFs.

Waar staat de afkorting small cap voor?

De term cap in small cap verwijst naar het begrip marktkapitalisatie. Met marktkapitalisatie wordt de beurswaarde van een bedrijf bedoeld. Het totale aantal aandelen dat een beursgenoteerd bedrijf heeft uitstaan en de prijs per aandeel, bepalen de marktkapitalisatie van dat bedrijf. Bijvoorbeeld, bedrijf X heeft 10 miljoen aandelen en de koers is € 100. De marktkapitalisatie van het bedrijf is dan € 1 miljard.

 

  • Small cap bedrijven

Op basis van de marktkapitalisatie zijn er drie soorten bedrijven te onderscheiden: small, mid en large cap bedrijven. Small cap bedrijven zijn bedrijven die een marktkapitalisatie hebben tussen € 300 miljoen en € 2 miljard. Waarom zou je in dit soort bedrijven willen beleggen? Het zijn vaak jonge bedrijven die een groot groeipotentieel hebben, maar ze moeten zich ook nog bewijzen wat gepaard gaat met meer risico.

 

  • Mid en large cap bedrijven

Als een small cap bedrijf verder groeit, wordt het daarna een mid cap bedrijf. Mid cap bedrijven hebben een marktkapitalisatie tussen € 2 miljard en € 10 miljard. De laatste categorie bestaat uit large cap bedrijven. Dit zijn bedrijven die zichzelf flink bewezen hebben en zijn gegroeid tot een marktkapitalisatie hoger dan € 10 miljard.

small cap aandelen

Marktkapitalisatie in de cryptowereld

De marktkapitalisatie van crypto is te berekenen door het huidige aantal cryptomunten dat circuleert op de markt te vermenigvuldigen met de huidige prijs van dezelfde cryptomunt.Er zijn vier verschillende soorten cryptovaluta te onderscheiden op basis van hun marktkapitalisatie: small cap, medium cap, large cap en mega cap.

Small cap crypto heeft een marktkapitalisatie minder dan € 1 miljard. Medium cap crypto heeft een marktkapitalisatie tussen € 1 miljard en € 10 miljard. Bij large cap crypto is dit meer dan € 10 miljard en de mega cap cryptovaluta zijn Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), die momenteel ruim € 300 miljard, respectievelijk € 141 miljard waard zijn.

Wil je graag starten met cryptocurrencies? Bitvavo is een Nederlandse exchange en maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om zo’n betrouwbare exchange te hebben. Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review.

banner bitvavo

Wat zijn de risico’s van small cap aandelen?

Beleggen in small cap aandelen is niet zonder risico. Small cap bedrijven hebben, in vergelijking met large cap bedrijven, een groot groeipotentieel. In eerste instantie klinkt dit zeer aantrekkelijk – en dat is het ook. Small cap bedrijven bevinden zich nog in een vroege fase van hun levenscyclus. Dit betekent in veel gevallen dat dit soort bedrijven een marktniche hebben, waar veel winst op te behalen valt. Daarnaast richten deze bedrijven zich in dit stadium hoofdzakelijk op een binnenlandse markt. Beleggers kunnen hierop inspelen als zij anticiperen op een groei van de binnenlandse economie. Het groeipotentieel komt echter gepaard met een hogere volatiliteit. Een hogere volatiliteit houdt in dat er veel meer beweging zit in de prijsschommelingen van het aandeel. De waarde kan dus hard stijgen, maar ook flink dalen.

 

Hebben large cap aandelen dan geen risico’s?

Beleggen in large cap aandelen kent zeker risico’s, echter zijn dit kleine risico’s in vergelijking met small cap aandelen. Large cap bedrijven zijn over het algemeen gevestigde namen die een prominente marktpositie hebben; zij zijn regelmatig verspreid over meerdere industrieën. Deze bedrijven staan meestal bekend om het leveren van kwalitatieve producten en diensten. Ook zijn dit vaak bedrijven die hun activiteiten hebben uitgebreid naar het buitenland. Hierdoor is het groeipotentieel relatief klein en is het minder waarschijnlijk dat deze large cap aandelen grote prijsschommelingen vertonen.

Een individueel aandeel kan soms wilde prijsschommelingen kennen, alleen is een collectie van large cap aandelen hier een stuk minder gevoelig voor dan het geval is bij small cap aandelen. Vind je deze wilde prijsschommelingen niet prettig? Dan zou je ook een small cap ETF kunnen overwegen. Op deze manier compenseren de prijsschommelingen van verschillende bedrijven elkaar.

Small cap bedrijven hebben, in vergelijking met large cap bedrijven, een groot groeipotentieel.

Waar let je op bij het kiezen van een small cap aandeel?

Alhoewel er geen succesformule bestaat om te weten wat de volgende Tesla’s en Amazons zijn, zijn er wel aandachtspunten die je kunnen gidsen naar een potentieel goede keuze.

  • Wat doet het bedrijf?

Begin bij het onderzoeken van verschillende bedrijven. Bestudeer meerdere ondernemingen om te weten te komen wat zij doen. In welke sector zit het bedrijf? Welke mensen zitten in de raad van bestuur? Hoe lang bestaan ze al Kijk hierbij naar welke diensten en/of producten ze aanbieden en of deze in trek zijn. Zo schat je in of de vraag hoog blijft of stijgt. Overigens geeft dit aan of het waarschijnlijk is dat het bedrijf op een langer termijn blijft bestaan.

 

  • Let op de koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding is een goede manier om de waarde van een bedrijf in te schatten in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde industrie. De prijs die aandeelhouders per € 1 winst willen betalen, geeft je dus een idee hiervan.

 

  • Leer grafieken te lezen en trends te identificeren

Grafieken zijn enorm handig bij het beleggen en geven inzicht in de prijshistorie van beleggingsproducten. Je kan bijvoorbeeld zien hoe een aandeel recent heeft gepresteerd en als je de technische kennis hebt, kan je huidige trends herkennen en mogelijk ook toekomstige trends voorspellen. Dit is echter geen onfeilbare methode, aangezien koersbewegingen uiterst onvoorspelbaar zijn, maar je krijgt tenminste wat inzicht in de mogelijkheden.

Er zijn overigens veel meer factoren om in acht te nemen. Wil je graag zelfstandig leren beleggen? Overweeg dan om het boek Van Spaarvarken naar Beurswolf te kopen. In dit boek leer je in acht simpele stappen beleggen. Het boek bevat theorie en opdrachten, zodat je je kennis direct kunt toepassen in de praktijk.

FinFit template

Voorbeelden van small cap beleggingsproducten

Nu je weet wat small cap aandelen zijn, kan ik er een aantal benoemen zodat je weet hoe deze aandelen en/of ETF’s er in de praktijk uitzien. Let op: deze beleggingsproducten dienen als voorbeelden. Er is hier geen sprake van financieel advies, dus dit mag ook niet zo worden opgevat.

  • Materion Corp. (MTRN) is een multinationale onderneming die zich specialiseert in het produceren van hoogwaardige technische materialen.
  • Immersion Corp. (IMMR) is een Amerikaanse productontwikkelaar op het gebied van haptische feedback en tevens licentiegever van de haptische technologie.
  • Embecta Corp. (EMBC) is een medisch technologiebedrijf dat medische instrumenten ontwikkelt voor de behandeling van diabetespatiënten. Embecta is een dochteronderneming van Benton Dickson (BD), eveneens medisch technologiebedrijf, die zich volledig richt op de diabeteszorg.
  • iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF. Deze ETF is een tracker van de wereldwijde MSCI Small cap index.

  • Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF. Deze ETF bootst de prestaties van de MSCI Small Cap index in Europa na.
DEGIRO BANNER

De kern van de zaak

Small cap aandelen zijn aandelen in small cap bedrijven die, zoals de naam suggereert, een small cap hebben. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen small, mid en large cap aandelen. Daarnaast kijken we naar de kansen en risico’s die gepaard gaan met investeren in small cap aandelen. Als laatste zoomen we in op een aantal small cap aandelen en ETF’s zodat je deze in de praktijk kunt herkennen.

Welkomstactie DEGIRO

Ben je geïnteresseerd om ook te starten met beleggen, maar heb je nog geen account? Een populair platform onder jongeren is het beleggersplatform van DEGIRO. Als je via deze link een account opent bij DEGIRO, krijg je € 100 aan gratis transactietegoed. Liever eerst een review lezen over deze broker? Klik dan hier!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.