Spaarrentes: spenden of verder sparen?

Nu je eindelijk weer wat geld kunt verdienen met je spaargeld (thanks spaarrentes), krijg je misschien te maken met een volgend dilemma. Want: ga jij spenden of verder sparen? Het is verleidelijk om het geld dat je verdient aan je spaarrente uit te geven en dat mag natuurlijk ook. Maar je kunt ook een combinatie van sparen, spenden en investeren maken. Ik zal je in deze blog vertellen hoe en waarom.

Iedereen heeft een buffer nodig

Je vraagt je misschien af waarom je überhaupt moet sparen, maar geloof me: iedereen heeft een buffer nodig. Het kan namelijk maar zo gebeuren dat je wasmachine en je auto tegelijkertijd kapot gaan. Je wilt dit natuurlijk wel kunnen laten repareren of vervangen zonder dat je daardoor in de financiële problemen komt. Spaarrentes bieden je daarnaast een kans om je geld voor je te laten werken. Hoe? Door je spaargeld op een bank te zetten waar je een hoge spaarrente krijgt.

spaarplan 2024

Je krijgt bijvoorbeeld bij Trade Republic maar liefst 3,25% rente over je spaargeld! Dat is een behoorlijk percentage en je hoeft er niets voor te doen. Het kan zelfs verslavend werken, als je ziet dat je geld continu groeit. Het zal ervoor zorgen dat je meer geld op je spaarrekening wil zetten.

Sparen zorgt dus voor financiële rust. Terwijl je geld gestaag groeit, kun je met een gerust hart plannen maken voor de toekomst. Het is een veilige vorm van je geld voor jou laten werken. En weet je wat het mooiste is? Over de rente die je ontvangt, krijg je ook weer rente. En daarover ook weer. En op een gegeven moment is die sneeuwbal heel groot, want het gaat om steeds grotere bedragen.

Zoek een bank met goede spaarrentes

Neem de tijd om verschillende banken te vergelijken. Een klein verschil in rente lijkt misschien klein, maar het kan op de lange termijn een aanzienlijk verschil maken. Je kunt hier zien hoeveel rente je bij welke bank krijgt.

4 handige apps om te sparen

Het dilemma: sparen of spenden?

Nu we de voordelen van sparen hebben uitgelegd, kan de volgende vraag opkomen: moeten we al ons geld opzij zetten of mogen we ook lekker spenden? Het antwoord is: balans. Tuurlijk mag je je geld spenden (er is niemand zegt dat je dat niet mag, het is namelijk jouw geld). Geld is een middel om fijn te leven. Investeren in ervaringen, educatie en plezier is net zo belangrijk als het opbouwen van een financiële buffer. Maar hoe vind je de balans?

Je kunt bijvoorbeeld een spaarplan maken. Hierin schrijf je op wat je inkomsten zijn en hoe je dit gaat besteden. Dus welk percentage gaat naar vaste lasten, welk percentage naar spenden en welk percentage naar sparen en investeren. Je kunt hiervoor het FinFit template gebruiken.

De beste investering die je kunt doen is een investering in jezelf.

In jezelf investeren is de beste investering

Spenden hoeft niet roekeloos te gaan. Investeren in jezelf, bijvoorbeeld door middel van opleidingen of het ontdekken van nieuwe passies, betaalt zichzelf vaak op de lange termijn terug. Je kunt bijvoorbeeld investeren in de cursus WTF is een ETF?. Dit is een nuttige investering waarbij je kennis ‘koopt’ en leert hoe je je geld aan het werk kunt zetten voor de lange termijn.

 

Maak bewuste financiële keuzes

Het is belangrijk om een goede balans te houden in het sparen en spenden. Dankzij spaarrentes en andere investeringen bouw je een fundament voor de toekomst. Zodat je kunt blijven genieten van het leven, zonder financiële onzekerheid. Lees boeken of blogs over investeren, doe mee met cursussen of luister naar podcasts over geld. Het maakt niet zoveel uit hoe je aan informatie komt, als je er maar voor zorgt dat je financieel slimmer wordt.

De kern van de zaak

Nu de spaarrentes weer stijgen dient een volgend dilemma zich weer aan: ga je spenden of verder sparen? In dit artikelen bespreken we de opties je hebt en wat daarvan de voor- en nadelen zijn. Zo kan je eenvoudiger beslissen wat bij jouw financiële doelen past!

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.