Crypto en Belasting – Hoe werkt het?

De wereld van cryptocurrencies is fascinerend, en zeker niet saai! Of je nu investeert in bitcoin, ether of een andere altcoin, de koersen zijn altijd in beweging. Maar terwijl investeren in crypto steeds meer aandacht krijgt, is er één aspect dat nog weleens over het hoofd wordt gezien: je cryptobezit doorgeven aan de Belastingdienst. 

Ja, ook in de wereld van digitale valuta gelden de regels van de aangifte inkomstenbelasting. Crypto investeerders zijn zich er vaak niet van bewust dat je je crypto moet opgeven bij de Belastingdienst. Hoe je dat precies doet? Daar help ik je bij in dit artikel.

Crypto en belasting

Waarom moet ik mijn cryptovermogen aangeven?

Je totale vermogen bestaat uit de saldo’s op je spaarrekening(en), beleggingsrekening(en) en overige bezittingen. Ook het saldo van je cryptovaluta is vermogen dat je moet opgeven in je belastingaangifte. In box 3 betaal je hier belasting over. 

In je aangifte inkomstenbelasting moet je onder bankrekeningen en andere bezittingen je totale vermogen opgeven. Je cryptobezit valt in het bakje ‘overige bezittingen’. Je geeft hier dus de waarde van je cryptobezit op in je aangifte. 

Het totaal van de vermogensbestanddelen tel je bij elkaar op en eventuele schulden mag je hiervan aftrekken. Je betaalt pas belasting in box 3 als dit eindbedrag  boven de de drempel van € 57.000 uitkomt wanneer je alleen voor jezelf  aangifte doet.  Dat is het heffingsvrij vermogen. Als je gezamenlijk aangifte doet met een fiscaal partner geldt het dubbele heffingsvrij vermogen, namelijk € 114.000.

 

Welke waarde geef ik op, als het zo fluctueert?

Goede vraag! De waarde van je cryptobezit verschilt nogal met die bewegende koersen. Maar, het antwoord is simpel: je neemt de waarde van je cryptobezit op 1 januari 00:00u van het jaar waarover je aangifte doet.

 

Hoe bepaal ik de waarde die ik moet opgeven?

Zoals ik hierboven al verklapte: dat is de waarde van je cryptobezit per 01 januari 00:00u van het jaar waarover je aangifte doet. Stel, je doet aangifte voor 2023, dan geef je de waarde van je cryptobezit per 1 januari 00:00u 2023 op. 

Ben je deze waarde allang vergeten? Geen stress, grote Nederlandse exchanges, zoals Coinmerce en Bitvavo bieden de mogelijkheid om een uittreksel in je account te downloaden. In zo’n uittreksel staat de balans van je portefeuille per 01 januari en 31 december. 

Jouw stappenplan voor crypto en belasting

Een stappenplan is prettig, omdat je dan gewoon stap voor stap het rijtje kan opvolgen. Volg dit  stappenplan om je cryptovermogen op te geven in de aangifte: :

  1.  Log in op MijnBelastingdienst met je DigiD om je aangifte te starten
  2. Wanneer je bij “bankrekeningen en andere bezittingen” komt om vragen te beantwoorden, klik je op ‘overige bezittingen’
  3. Daar kun je virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins aangeven. 
  4. Geef in dit veld waarde van je cryptobezit per 1 januari 0.00 uur van het jaar waarover je aangifte doet op
  5. Ga verder met de rest van je aangifte

Hoe zit het als ik maar weinig cryptobezit heb?

Je hoeft niet altijd belasting over je cryptobezit te betalen. Het begint pas vanaf een bepaalde drempel. Hoe dat precies geregeld is, leg ik je graag uit. Maar let goed op, want dit is een hersenkrakertje!

    1. Je hoeft je cryptobezit pas op te geven in je aangifte inkomstenbelasting in box 3 als je totale bezittingen boven de € 33.748 uitkomen. Schulden worden hier dus niet meegerekend, en let op: het gaat hier alleen over het opgeven van de waarde van je cryptobezit. We spreken dus nog niet over of je er belasting over moet betalen.
    2. Je gaat pas belasting betalen in box 3 als het totale bedrag van je bezittingen minus de schulden boven het heffingsvrij vermogen van € 57.000 (2023) uitkomt (als je gezamenlijk aangifte doet met een fiscaal partner geldt het dubbele heffingsvrij vermogen, namelijk € 114.000).

Het volledig aangeven van je crypto is belangrijk. De Belastingdienst heeft een compleet beeld van jouw gegevens nodig om uit te rekenen hoeveel belasting je moet betalen of terug kunt ontvangen.

Beweert je buurman dat jij je crypto niet hoeft aan te geven?

Iedereen denkt het vaak beter te weten, maar hou je hoofd koel. Het is goed om dit soort zaken zelf uit te zoeken. Het goede nieuws? Dit artikel is in samenwerking geschreven mét de Belastingdienst. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Op deze pagina vind je meer informatie over de regels die gelden per situatie. Ook als je een ondernemer bent. 

Het correct en volledig aangeven van je cryptobezit is belangrijk. Het geeft voor jou een compleet beeld van hoe je er financieel voor staat. De Belastingdienst heeft een compleet beeld van jouw gegevens nodig om uit te rekenen hoeveel belasting je moet betalen of terug kunt ontvangen. Daarmee voorkom je verrassingen in de toekomst. Investeren in crypto’s is al spannend genoeg, dus het is prettig om je fiscale verplichtingen rondom cryptobezit goed te regelen. 

De kern van de zaak

Cryptovaluta is vermogen die je moet opgeven in je belastingaangifte. In box 3 betaal je belasting over je spaargeld en beleggingen. Als je aangifte inkomstenbelasting doet, moet je hier je totale vermogen opgeven. Je cryptobezit valt in het bakje ‘overige bezittingen’. Je geeft hier de waarde van je cryptobezit dus op in je aangifte. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het werkt.

Belastingaangifte

Belastingaangifte is het proces waarbij je jouw financiële informatie over een bepaald jaar rapporteert aan de belastingdienst. Dit omvat inkomsten, aftrekposten, en bezittingen, waardoor de belastingdienst kan bepalen hoeveel belasting je verschuldigd bent of terugkrijgt. Het is een jaarlijkse verplichting voor burgers en bedrijven. Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Belastingdienst.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.