Hoe kies ik de juiste crypto-exchange?

De cryptomarkt is een interessante markt. De koersen van crypto zijn erg volatiel. Aan de ene kant ontstaan er daardoor mooie kansen om te handelen, aan de andere kant maakt het de cryptomarkt risicovol. Investeren in cryptocurrencies is complex. De juiste crypto-exchange kan je helpen om het eenvoudiger te maken. Als je een crypto-exchange wilt kiezen, zijn er belangrijke punten om op te letten. In dit artikel zetten we deze voor je op een rijtje.

1. Veiligheid

Veiligheid is van groot belang bij het kiezen van een crypto-exchange. Je wilt ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens en je crypto-activa veilig zijn. Let op of de exchange verschillende beveiligingsmaatregelen heeft, zoals tweefactorauthenticatie (2FA), cold storage voor het bewaren van crypto-activa en sterke wachtwoordvereisten. Controleer ook de beveiligingsgeschiedenis van de exchange, zoals eerdere beveiligingsincidenten en hoe ze zijn afgehandeld.

2. Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is ook belangrijk bij het kiezen van een crypto-exchange. Controleer de reputatie van de exchange door recensies te lezen en te kijken naar de duur van hun bestaan. Een langere geschiedenis van goede prestaties en betrouwbaarheid is een positief teken. Controleer ook of de exchange gereguleerd is en voldoet aan de relevante wet- en regelgeving in het rechtsgebied waarin het opereert.

3. Aanbod van cryptocurrencies

Verschillende crypto-exchanges bieden verschillende crypto-activa aan. Controleer of de exchange de crypto-activa ondersteunt die je wilt verhandelen of bewaren. Sommige exchanges bieden een breder scala aan crypto-activa dan andere, dus zorg ervoor dat de exchange voldoet aan je behoeften wat betreft het aanbod van crypto-activa.

Hoe werkt staking bij Bitvavo?

Als het je onduidelijk is hoe een exchange werkt, kan je ‘per ongeluk’ een verkeerde transactie plaatsen. Zonde. Het gebruiksgemak van een exchange is dus erg belangrijk

4. Transactiekosten van cryptocurrencies

Transactiekosten kunnen variëren tussen verschillende crypto-exchanges. Let op de transactiekosten voor het kopen, verkopen en verhandelen van crypto-activa op de exchange. Sommige exchanges brengen hogere kosten in rekening dan andere, dus het is belangrijk om de kostenstructuur van de exchange te begrijpen en deze af te wegen tegen andere factoren.

 

5. Gebruiksgemak

Last but not least, gebruiksgemak is ook erg belangrijk. Zoals eerder benoemd, handelen in cryptocurrencies kan erg complex zijn. Sommige exchanges hebben een zeer complexe interface. Het risico is daarmee dat je snel fouten maakt. Zo kan je ‘per ongeluk’ een verkeerde transactie plaatsen, omdat het je niet duidelijk is. Zonde. Het gebruiksgemak van een exchange is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt handelen in cryptocurrencies. Daarnaast moet de exchange duidelijk aangeven hoe je je cryptocurrencies op een veilige manier bewaard.

 

Via welke crypto-exchange kun je handelen?

Het is dus belangrijk om onderzoek te doen en verschillende opties te vergelijken voordat je een crypto-exchange kiest om ervoor te zorgen dat deze aan jouw behoeften en verwachtingen voldoet. Via de brokerpagina van YoungTrader ontdek je verschillende crypto-exchanges waar je zou kunnen handelen in cryptocurrencies. Ik – Veronique Estié – handel zelf via Bitvavo. Ik vind het een prettige exchange, die erg toegankelijk is voor particuliere beleggers. De handelsmogelijkheden zijn iets gelimiteerder dan bij exchanges zoals Binance of Kraken. Overigens vind ik dit geen nadeel. Als particuliere belegger heb ik enkel interesse om in Bitcoin en/of de meest bekende alt-coins te investeren.

banner bitvavo

Hoe werkt Bitvavo?

Handelen in Bitcoin en/of (bekende) alt-coins is via Bitvavo erg eenvoudig. Je hebt slechts vier opties: 1) geld storten, 2) geld opnemen, 3) activa kopen en 4) activa verkopen. Zo kan je dus simpel geld storten via iDeal en daarmee handelen in 180 cryptocurrencies die het platform aanbiedt. Wil je nu starten met cryptocurrencies via Bitvavo? Maak een account aan en ontvang gratis transactiekosten over de eerste € 1000 aan handelstegoed. Liever eerst wat meer informatie opdoen van deze broker? Lees dan mijn review over Bitvavo.

 

Tips als je wil starten met cryptocurrencies

1. Doe je onderzoek: Cryptocurrencies zijn complexe en volatiele activa, dus het is belangrijk om jezelf goed te informeren voordat je begint met investeren. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan help ik je graag verder. Lees een van de volgende artikel voor meer informatie: Stappenplan ‘starten met cryptocurrencies’ of Eerste Hulp bij Cryptocurrencies.

2. Stel een budget in: Investeer alleen wat je je kunt veroorloven om te verliezen. Cryptocurrency-investeringen zijn inherent risicovol en de markt kan volatiel zijn. Stel een budget in dat past bij je financiële situatie en doelen, en houd je eraan.

3. Beveilig je cryptovermogen: Beveilig je cryptocurrencies door gebruik te maken van sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie (2FA) en het opslaan van je cryptovermogen in een veilige wallet. Overweeg het gebruik van hardware wallets of cold storage voor extra beveiliging.

4. Diversificeer je portefeuille: Spreid je investeringen over verschillende cryptocurrencies om je risico te verminderen. Diversificatie kan helpen om de impact van eventuele verliezen te minimaliseren en je portefeuille veerkrachtiger te maken. Je kunt er ook voor kiezen om je portfolio aan te vullen met aandelen, beleggingsfondsen en/of edelmetalen.

De kern van de zaak

De koersen van cryptocurrencies zijn zeer volatiel. Aan de ene kant ontstaan er daardoor mooie kansen om te handelen, aan de andere kant maakt het de cryptomarkt risicovol. Investeren in cryptocurrencies is complex. Een juiste crypto-exchange kan je hierbij helpen. Als je een crypto-exchange wilt kiezen, zijn er belangrijke punten om op te letten. In dit artikel zetten we deze voor je op een rijtje en bespreken we verschillende exchanges in Nederland.

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Het platform maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service en biedt staking services aan. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om een betrouwbare exchange te hebben. Open nu een account bij Bitvavo en betaal geen transactiekosten over de eerste € 1000 aan handelstegoed.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.