Je staat op het punt om een aandeel te kopen. Je typt het aandeel in bij de zoekbalk van je broker, maar dan gebeurt er iets geks. Er komen meerdere zoekresultaten tevoorschijn. Het aandeel dat je wil kopen is genoteerd aan meerdere beurzen. Bijvoorbeeld aan de beurs van New York en Amsterdam. Zelfde bedrijf, maar twee plekken om te kopen. Wat nu?
Dubbele beursnoteringen kunnen wat verwarrend overkomen. Maar het is best logisch, en voor beleggers kan het zelfs voordelen bieden. In dit artikel leggen we uit waarom bedrijven (soms) voor zo’n dubbele notering kiezen en wat jij ermee moet. Hoe maak je de juiste beslissing?
Het idee achter een dubbele beursnotering
Stel je bent een internationaal bedrijf met ambities. Je groeit hard, je wil nieuwe markten aanboren, en je zoekt investeerders – niet alleen in je thuisland, maar wereldwijd. Dan is het slim om je aandelen niet op één, maar op meerdere beurzen beschikbaar te maken. Zo kom je in beeld bij beleggers over de hele wereld. Extra zichtbaarheid dus, én een grotere vijver waaruit je als bedrijf kapitaal kunt halen.
Maar daar stopt het niet. Een dubbele beursnotering maakt een aandeel ook aantrekkelijker om in te handelen. Als er op meerdere plekken wordt gekocht en verkocht, ontstaat er meer activiteit. Meer handel betekent meestal ook dat jij als belegger sneller en makkelijker kunt instappen of uitstappen. En doordat beurzen in verschillende tijdzones werken, is het aandeel vaak op meerdere momenten per dag verhandelbaar. Handig, toch? Daarnaast speelt ook de locatie en valuta een rol. Door op meerdere beurzen genoteerd te zijn, bijvoorbeeld in zowel Europa als de VS, kan een bedrijf makkelijker kapitaal aantrekken in verschillende valuta’s, zoals euro’s en dollars. Dat sluit vaak goed aan op de regio’s waarin het actief is. Bovendien vergroot het de zichtbaarheid onder lokale beleggers en maakt het de drempel lager voor internationale investeerders om in te stappen.
Maar nu: welke beurs kies jij?
Oké, dus een bedrijf kan aan twee of meerdere beurzen genoteerd zijn. Je begrijpt nu ook waarom. De volgende vraag is: waar koop jij dan het aandeel? Dat hangt af van een paar persoonlijke voorkeuren. Ten eerste: valuta. Als je het aandeel koopt via een Amerikaanse beurs, betaal je waarschijnlijk in dollars. Kies je voor een Europese beurs, dan handel je in euro’s. En die wisselkoers kan meespelen in je rendement, zeker als je lang vasthoudt of op het verkeerde moment wisselt. Voor aandelen in een andere valuta, moet je namelijk vaak valutakosten betalen.
Er is nog een kostenpost die belangrijk is om mee te nemen in je besluit. We kijken dan naar de kosten van jouw broker. Wat rekent jouw broker aan transactiekosten per beurs? Soms ben je goedkoper uit als je het aandeel via de beurs in jouw eigen regio koopt. Het liefst wil je de kosten laag houden, dus dit is een factor die meespeelt in jouw keuze. Een broker waar je tegen lage kosten kunt beleggen op buitenlandse beurzen is bijvoorbeeld Trade Republic. Via hun platform beleg je in duizenden aandelen en ETF’s, en als je periodiek belegt betaal je zelfs geen transactiekosten.
Een derde factor die belangrijk is: het moment van de dag waarop je handelt. Ben je vooral ‘s ochtends en ’s middags actief? Dan is de Europese beurs open. Maar kijk je liever ’s avonds naar je portfolio, dan is de Amerikaanse beurs open en beschikbaar. (We gaan ervan uit dat je vanuit Nederland belegt).
Tot slot is er nog iets als liquiditeit, dat gaat over in hoeverre er handel bestaat in een bepaald aandeel. Hoe meer handel, hoe minder effect één transactie heeft op de koers. Dat heeft als resultaat dat de koers daardoor ook minder heftig schommelt. Andersom geld hetzelfde: hoe minder handel, hoe groter de koersschommeling wanneer er een transactie plaatsvindt. Vraag jezelf dus af: wat is de liquiditeit per beurs? En wat vind je prettig, dat een aandeel sterk heen en weer schommelt of stabieler is. Vaak is er op de “hoofdbeurs” van een bedrijf – meestal de beurs waar het oorspronkelijk genoteerd is – het meeste handelsvolume.
TL,DR
Onthoud: Een dubbele beursnotering klinkt misschien ingewikkeld, maar het geeft jou als belegger juist meer keuze en flexibiliteit. Of je nu kiest voor de beurs die jouw valuta gebruikt, eentje met lagere kosten, of de beurs die op jouw favoriete tijd open is: het belangrijkste is dat je weet wat je koopt, en waar je dat doet.
Als je had gedacht dat wij de beslissing voor je gingen nemen. Helaas, we moeten je teleurstellen. We leren meer door het zelf te ervaren. Via dit artikel heb je wel wat meer kennis verkregen, in hoe je de juiste beslissing kunt maken door de juiste factoren mee te nemen. Het is uiteindelijk afhankelijk van jouw persoonlijke doel met beleggen. Wat wil je ermee bereiken en welke beurs past daar het beste bij? Goed, of je nu belegt op Wall Street of Beursplein 5 – het draait bij beleggen altijd om de lange termijn, dus maak een plan en beleg alleen met geld dat je kunt missen.
~ Dit artikel is geschreven in samenwerking met Trade Republic.
