Stel je voor dat je een groot bedrag ontvangt, bijvoorbeeld via een schenking, een erfenis of een loterij. Wat zou je ermee doen? Een groot bedrag investeren: doe je dat in één keer of zou je het liever periodiek beleggen? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Het antwoord hangt echter af van verschillende factoren. Denk aan je persoonlijke situatie, je doelen, je risicoprofiel en je voorkeuren. In dit artikel zal ik de voor- en nadelen van beide opties met je doornemen.
Optie 1: in één keer investeren
Als je een groot bedrag in één keer investeert, kun je profiteren van het rente-op-rente effect. Dit betekent dat je niet alleen rendement maakt op je initiële inleg, maar ook op de rente of winst die je in de loop der tijd opbouwt. Hoe langer je je geld laat staan, hoe meer het zal groeien. Dit kan op de lange termijn een aanzienlijk verschil maken voor je vermogen.
Een ander voordeel van in één keer investeren is dat je minder transactiekosten hoeft te betalen. Als je periodiek investeert, moet je elke keer dat je geld inlegt of opneemt een vergoeding betalen aan je broker of bank. Dit kan oplopen tot een flink bedrag, zeker als je regelmatig kleine bedragen investeert. Door in één keer een groot bedrag te investeren, kun je deze kosten vermijden of minimaliseren.
Mogelijke nadelen aan in één keer investeren
Een mogelijk nadeel van in één keer het hele bedrag investeren, is dat je meer risico loopt. Als je al je geld op één moment in de markt stopt, ben je afhankelijk van de koers op dat moment! Als de markt daalt na je investering, kun je een groot deel van je vermogen verliezen. Om dit risico te verminderen, is het belangrijk om je geld te spreiden over verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en goud. Zo spreid je de risico’s en bescherm je je portefeuille tegen marktschommelingen.
Optie 2: periodiek investeren
Als je een groot bedrag periodiek investeert, kun je profiteren van het gemiddelde kosten effect. Dit betekent dat je een vast bedrag per maand of per kwartaal investeert, ongeacht de koers op dat moment. Zo koop je meer aandelen als de prijs laag is, en minder als de prijs hoog is. Dit kan je helpen om een gemiddelde prijs te betalen voor je beleggingen, en zo je rendement te verhogen.
Mogelijke nadelen aan periodiek investeren
Een mogelijk nadeel van periodiek investeren is dat je minder rendement kunt behalen. Als de markt stijgt na je eerste investering, profiteer je minder van het rente-op-rente effect. Je zult dan meer moeten betalen voor je volgende aankopen, waardoor je een lagere gemiddelde prijs krijgt. Dit kan op de lange termijn een negatieve invloed hebben op je vermogen.
Sparen/beleggen met dit bedrag
Sparen/beleggen kan een mooie manier zijn om je vermogen te laten groeien. De investering die je hiervoor maakt kan, zoals hierboven beschreven, in één keer of periodiek. Periodiek beleggen in ETF’s is bijvoorbeeld een hele mooie manier om als starter je eerste beleggingen te maken. Wil je weten hoe dit precies werkt? In mijn starterscursus WTF is een ETF neem ik alle stappen met je door die nodig zijn om een succesvolle strategie voor jouw specifieke situatie op te zetten.
Hoe maak je de beste keuze?
De beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie, je doelen, je risicoprofiel en je voorkeuren. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of je een groot bedrag in 1 keer of periodiek moet investeren. Het is belangrijk om je goed te informeren, en om een plan te maken dat past bij je wensen en mogelijkheden.
Om je te helpen bij het maken van een verstandige keuze, heb ik enkele tips voor je op een rijtje gezet:
Bepaal je doel.
Wat wil je bereiken met je geld? Wil je sparen voor een specifiek doel, zoals een huis, een auto of een reis? Of wil je beleggen voor je pensioen, je kinderen of je dromen? Door je doel te bepalen, kun je een tijdshorizon en een rendementseis vaststellen. Dit kan je helpen om te beslissen hoeveel risico je wilt en kunt nemen, en hoeveel geld je wilt en kunt investeren.
Maak een budget.
Hoeveel geld heb je nodig om je levensstijl te onderhouden? Hoeveel geld kun je missen zonder in de problemen te komen? Hoeveel geld wil je overhouden voor onvoorziene uitgaven of noodgevallen? Door een budget te maken, kun je een overzicht krijgen van je inkomsten en uitgaven. Dit kan je helpen om te bepalen hoeveel geld je kunt besteden aan je doel, en hoeveel geld je kunt sparen of beleggen.
Kies een strategie.
Hoe wil je je geld sparen of beleggen? Wil je het in 1 keer investeren, of liever periodiek? Wil je het zelf doen, of liever laten doen door een professional? Wil je het actief beheren, of liever passief volgen? Door een strategie te kiezen, kun je een methode vinden die past bij je doel, je budget, je risicoprofiel en je voorkeuren. Dit kan je helpen om je geld optimaal te laten groeien, en om je doel te bereiken.