Hoe kan ik verantwoord beleggen?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Sparen lijkt daarom een veilige optie, maar wist je dat door de inflatie je spaarpot steeds minder waard wordt? Yes, het blijkt nog best een taak om verantwoord om te gaan met je geld. Veel mensen kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen, want op de beurs staat je geld niet stil. In deze post geef ik je antwoord op de vraag: Hoe kan ik verantwoord beleggen?

Hack #1. Geduld is een schone zaak!

Neem de tijd. Héééél belangrijk. Want hoe langer je de tijd hebt om je geld in beleggingen te laten zien, hoe meer je de risico’s kunt managen. De beurs kent namelijk ups- en downs. Aandelen bewegen mee met de conjunctuur. Hoe langer jij blijft zitten, hoe groter de kans dat een beurscrisis op termijn weer herstelt. Een beurscrisis is enkel problematisch wanneer je het geld op dat moment nodig hebt. Heb je het voorlopig nog niet nodig? Lekker laten zitten, want dan blijft de kans bestaan dat je beleggingen in de toekomst weer herstellen of in waarde stijgen

verantwoord beleggen

Hack #2. Spreid je beleggingen

Weleens gehoord van World Online? Nee? Kan goed kloppen, want dat bedrijf bestaat niet meer. Het had eind jaren negentig grote ambities en wilde Europa’s grootste internetprovider worden. Het bedrijf ging in 2000 de beurs op en wist tienduizenden beleggers te verleiden via media-campagnes. Echter, een paar dagen na de beursgang was het aandeel Worldonline al met meer dan 50% gezakt. Wedden op één paard is risky. Door je beleggingen te spreiden, verdeel je de risico’s. Zo voorkom je dat de ondergang van één bedrijf ook jouw ondergang wordt. Vind je het lastig om te bepalen hoeveel je moet spreiden? Check dan eens de indexfondsen van Brand New Day. Via hun modelportefeuilles beleg je in zo’n 10.000 aandelen, verdeeld over de hele wereld.

Hack #3. Time in the market beats timing the market

Verkopen als de beurs hoog staat, aankopen als de beurs laag staat? Je bent niet de eerste met dat idee. En als je dat idee uitvoert, ben je ook zeker niet de eerste die tegen de deur zal lopen. In de praktijk blijkt het verdraaid moeilijk om de markt te timen. Als je denkt dat je in het dieptepunt koopt, zal je zien dat de koers de dagen of weken erna nog verder daalt. You never know the perfect moment, totdat het zich heeft voorgedaan.

You never know the perfect moment, totdat het zich heeft voorgedaan.

Hack #4. Leg elke maand een beetje in

Hoe kan ik verantwoord beleggen? Door regelmatig een beetje in te leggen. Je investeert dan volgens de Dollar Cost Average strategy. Dit betekent dat je op standaard tijdstippen koopt. In goede én slechte beurstijden. Op die manier betaal je een ‘gemiddelde’ prijs voor je beleggingen. Ten tweede, als je elke maand direct na je salaris een bedrag overmaakt naar je beleggersrekening, kan je dit geld niet uitgeven aan onnodige zaken (let’s be honest, heb je dat ZARA shirt nou écht nodig?). In plaats daarvan zet je je geld aan het werk. Zo kan het op de lange termijn nog groeien ook, terwijl je dat shirt uiteindelijk in de prullenbak gooit. Choose wisely!

Hack #5. Beleg enkel met geld dat je kan missen!

Goh, echt? Het klinkt logisch, maar toch maken velen deze fout. Beleggen is aantrekkelijk als de beurs floreert. Fear of missing out ligt op de loer. Eventjes je hele spaarrekenig beleggen, om het er na een stijging direct weer uit te halen? Héél gevaarlijk! Want je kan de toekomst niet voorspellen. Koersen kunnen plots dalen. Als je je geld dan nodig hebt, kom je in de problemen. Let er dus goed op dat je een buffer op je spaarrekening aanhoudt. Het kan zomaar gebeuren dat je auto, wasmachine én televisie dit jaar in precies dezelfde maand kapot gaan.

Hack #6. Don’t panic

Verrassing, jij gaat in je tijd op de beurs geheid eens een beurscrisis meemaken. Dat is namelijk heel normaal. Het domste wat je op dat moment kan doen? In paniek verkopen! Je raakt pas in paniek als de koersen zijn gedaald. Het gevaarlijke aan verkopen op dat moment, is dat de (grootste) daling al is geweest. De kans bestaat dat je tijdens het dieptepunt van de dip verkoopt. Daarna kost het meer geld om je beleggingen terug te kopen. Zonde! Je merkt het al, een gevaarlijk spelletje op deze manier.

De kern van de zaak
Risicoloos beleggen bestaat niet. Verantwoord beleggen wel. Door slimme trucjes toe te passen die we kunnen opmaken uit het verleden, kan jij de risico’s van beleggen minimaliseren. In dit artikel bespreek ik zes handige hacks met jou die je kunt toepassen op de beurs.

Brand New Day
Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past en start met vermogensopbouw voor later.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.