Kelly Weekers over haar Money Mindset

Kelly Weekers is succesvol ondernemer en bekend in Nederland, onder andere dankzij haar verschillende bestsellers. Kelly is voor mij een voorbeeld op het gebied van Money Mindset. Op aanvraag van mijn volgers, vroeg ik Kelly of ik haar mocht interviewen. Daar reageerde ze enthousiast op. In dit interview vraag ik Kelly naar haar tips om een Money Mindset te ontwikkelen. Wat kunnen we leren van Kelly?

Ik heb al je boeken gelezen en volg je al een tijdje, maar voor degenen die je niet kennen: wie is Kelly in een notendop?

Jazeker. Ik ben psycholoog en bestseller auteur van drie boeken: Happy Life 365, Happy Lifehacks 365 en De Kracht van Keuze. Daarnaast ben ik ondernemer. Samen met mijn business partner Moniek run ik Moonshot Publishing: een publishing bedrijf waarmee we boeken van inspirerende vrouwen uitgeven. Ook hebben we samen een coaching business: Moonshot Coaching. Hiermee begeleiden we dienstverlenende, vrouwelijke ondernemers om te groeien in klanten, focus en vrijheid. We zijn vrouwen-minded, zoals je hoort!

 

Je hebt op jonge leeftijd al een mooie carrière neergezet: Miss Nederland, psycholoog, business coach en auteur van drie bestsellers. En nu ga je zelfs de internationale markt veroveren. Wat was voor jou de doorslaggevende factor om ondernemer te worden?

Het grappige is dat ik altijd al wist dat ik ondernemer zou worden. Ik kom uit een ondernemersgezin. Dat klinkt misschien heel chique, maar mijn opa en oma hadden ‘gewoon’ een fourniturenzaak. Mijn vader begon een eigen modebedrijf en de andere kant van mijn familie bestond uit boeren, wat natuurlijk ook hardwerkende ondernemers zijn.

Kelly Weekers Money Mindset

Het waren mensen die hun eigen toko moesten runnen en niet gewend waren om voor een baas te werken. Zo zag ik tijdens mijn jeugd alleen maar harde werkers om me heen. Dus ik dacht: ik ga ook een eigen bedrijf runnen. Ik ga niet voor een baas werken. Sterker nog, ik kan het niet eens. Ik ben een wijsneus. Laat mij maar mijn eigen ding doen.

Via Moonshot Coaching helpen jij en Moniek vrouwen om meer uit hun onderneming te halen. Welke belemmerende overtuigingen kom je vaak tegen bij ondernemers?

We begeleiden onze klanten op drie fronten: het fundament, de strategie en de mindset van de ondernemer. We kijken eerst naar het fundament van het bedrijf: Welk probleem wordt er opgelost voor de klant? Hoe zit het met de prijsstelling? Waar rammelt het? Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat iemand een dienst heeft waar niemand op zit te wachten. De volgende bouwsteen is strategie. Dan kijken we naar de sales activiteiten. Hoe weet de klant dat het bedrijf bestaat? Wat is de strategie om nieuwe klanten aan te trekken? Vaak zitten hier ook veel problemen. Als laatste aspect kijken we naar de ‘mindset’ van de ondernemer. 

Een belemmerende overtuiging die ik vaak voorbij hoor komen is: ‘Ik kan het niet’. De ondernemer gelooft niet in zichzelf. We zien een sterk product en een goede salesstrategie, maar de ondernemer durft zichzelf niet op een bepaalde manier te positioneren. Als je jezelf elke dag vertelt dat dingen niet voor jou zijn weggelegd, gaat het gewoon niet werken. Er bestaan verschillende valkuilen, maar de meeste zijn gerelateerd aan een verkeerde mindset.

Kelly Weekers Money Mindset

Veronique: Ik herken dat wel. Zo vind ik het lastig om de prijs voor je diensten te bepalen. Vaak komt dat voort uit bescheidenheid.”

Snap ik. Maar, je hebt meer uit te leggen als je jezelf goedkoop in de markt zet. Als je duurder bent, kunnen ze denken: ”O, je bent duur. Maar dan zal ze vast goed zijn.” Terwijl als je je diensten goedkoop aanbiedt, denken ze sneller: “Oh ze is goedkoop maar waarom dan precies?” Dat creëert wantrouwen.

In ‘De Kracht van Keuze’ schrijf je dat ons gedrag wordt bepaald door onze overtuigingen. Door jezelf de juiste vragen te stellen, kun je patronen doorbreken. Welke vragen zouden jongeren aan zichzelf kunnen stellen om grootser te denken op financieel gebied?

Het begint in de basis door eens stil te staan bij de vraag: hoe denk jij over geld? Wat zijn je aannames over geld? We worden op een bepaalde manier opgevoed. Geld stond voor mij in relatie tot overleving. Mijn ouders leefden volgens de norm: Je moet sparen, hard werken en geld oppotten, want straks kom je zonder geld te zitten. Een andere overtuiging die ik meekreeg vanuit huis was dat ik als vrouw voor mezelf moest kunnen zorgen. Dat soort overtuigingen vormen je al op jonge leeftijd. Bij veel mensen zie ik andere overtuigingen, zoals: Waarom zou het grote geld voor mij weggelegd zijn?, Waarom zou ik zoveel voor iets mogen vragen?, want ‘Weet je wel hoeveel geld dat is?’. Als je niet gelooft dat jij het waard bent, ga je ook geen geld aantrekken. 

Geld en geluk gaan hand in hand. Het is ook rijkemanspraat om te zeggen: “Geld maakt niet gelukkig., want op een bepaalde manier maakt geld zeker wel gelukkig. Als je niks hebt, maar wel elke dag financiële zorgen, is dat enorm stressvol. En dat is waar je jezelf vragen over moet stellen. Focus eens op de basis: vind je geld iets positiefs of iets negatiefs? Wat zijn je assumpties rondom rijkdom? Mensen die denken “Ik ben het niet waard.” zouden zichzelf anders kunnen toespreken. Bijvoorbeeld: “Als een ander het kan verdienen, waarom zou ik het dan niet kunnen?”

Kelly_weekers_youngtrader_interview

In ‘De Kracht van Keuze‘ deel je de tip dat je je leven als een feestje kunt zien. Je deelt zelf de uitnodigingen uit. Wie vinden we terug op jouw bedrijfsfeest? Wie vormt een rolmodel voor jou?

Als ik kijk naar de mensen die écht belangrijk voor me zijn, zijn dat er maar een paar. Ik ben close met mijn vrienden en familie. Dat wil niet zeggen dat de mensen daaromheen niet leuk zijn. Ik zit nu in een fase van mijn leven waarin ik veel ballen hoog moet houden. Als je een carrière wil, een leuke moeder wil zijn, een leuke partner, en nog een beetje vrije tijd… dan zit je agenda al gauw vol. Ik onderhoud dan liever een aantal contacten heel goed, dan heel veel mensen half.

Veel mensen om mij heen vormen een rolmodel voor mij. Mijn familie bestaat uit keiharde ondernemers. Die hebben mij veel geleerd over discipline en werken. Maar ook over er voor elkaar zijn, door dik en dun. Daarnaast heb ik vrienden om mij heen verzameld die op hun eigen manier succesvol zijn. In wat dan ook.Er bestaan veel valkuilen, maar de grootste blijkt altijd: je eigen mindset.

kelly_weekers_youngtrader_moneymindset

In Nederland zijn je boeken al razend populair. Toch wil je ook de Amerikaanse markt erbij veroveren. Heb je een einddoel voor ogen met je carrière? Of herken je je meer in rupsje-nooit-genoeg?

Ik herken mezelf in alle twee niet. Rupsje-nooit-genoeg zou betekenen dat ik altijd weer iets anders wil: dat heb ik helemaal niet. Maar ik heb ook geen specifiek doel voor ogen. Ik beleef veel plezier aan het proces. De weg ernaartoe vind ik het leukste.

Wat betreft Amerika. Ik vind dat als je succesvol bent in Nederland en je bent ondernemer, de logische vervolgstap is om naar het buitenland te gaan. Mijn boek is overigens nu over de hele wereld te koop, maar ik ben naar Amerika gegaan voor de internationale lancering. Nederland is aan de ene kant groot, maar ook klein. Ik bedoel: we wonen hier met 17 miljoen mensen.. Ik ben naar LA gegaan voor de boeklancering en daar alleen al wonen 13 miljoen mensen! And if you can make it there, you can make it anywhere.

We verkeren in financieel lastige tijden. Jongeren struggelen met hun persoonlijke financiën. Dit kan negatieve gevoelens oproepen. In ‘Happy Life Hacks 365’ spreek je over de kracht van positief denken. Welke tips zou je aan hen willen meegeven in dit soort tijden?

Het begint met positiever denken. Zo vaak worden we ’s morgens wakker, gaat onze wekker en denken we meteen al aan iets negatiefs: ”Ik heb geen zin in deze dag.” of ”Pfff, wat is het donker.” We zijn dit gewend. Hetzelfde geldt voor het financiële klimaat. Het nieuws staat vol met negatieve uitingen: ”We zitten in een crisis.” of ”De inflatie loopt nog verder op.”. Je denkt daardoor al gauw: ”Ik zal wel financiële problemen krijgen.” Natuurlijk zijn er ook problematische ontwikkelingen op de markt, alleen heb je zelf meer regie over je leven dan je denkt. En het helpt niet om de hele dag te denken hoe ‘shit’ alles is. Ik zou de volgende drie tips aan jongeren willen meegeven:

  • Start je dag met 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Zo trek je automatisch meer positiviteit aan in je leven.
  • Maak je huishoudboekje op orde. Vaak heb je het op orde, maar zijn het vooral de doemgedachten eromheen die het zwaarder maken.
  • Visualiseer je worst case scenario. Dan verzeker je jezelf dat het wel goed komt. Want stel, het loopt helemaal anders dan gehoopt, dan zijn er nog steeds genoeg banen beschikbaar. De Albert Heijn is altijd op zoek naar vakkenvullers. Heb ik daar zin in? Nee, maar als het even niet anders kan, verdien je daar genoeg mee om je voedsel te kunnen betalen.

‘De Kracht van Keuze’ is net gelanceerd in Amerika onder de titel: ‘The Power of Choice’. Lezers krijgen geen genoeg van je. Verwacht je in de toekomst nog meer boeken te gaan schrijven? Zo ja, welke thema’s komen aan bod?

Haha, zeg nooit nooit natuurlijk. Als ik er meer tijd voor zou kunnen creëren, zou ik het zeker willen. Maar dan moet er een thema zijn wat een toevoeging vormt op de boeken die ik al heb geschreven en waar ik zelf over wil schrijven. Ik ga hier dieper in in mijn boek ‘De Kracht van Keuze’. In het hoofdstuk ‘Ambitie’. Ik ben vrij ambitieus en zie altijd nieuwe doelen. Maar ik probeer mezelf nu ook het ‘moestuin inzicht’ voor te houden. Dat is een concept waarbij je leert genieten van dat wat er al ís. Je geniet van het proces van de groei. Je geniet van je moestuintje, in plaats van: ‘Laat ik er meteen een hele botanische tuin ervan maken’.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

De Kracht van Keuze

In ‘De Kracht van Keuze’ neemt Kelly je mee in haar leven en deelt haar kijk op thema’s als vriendschap, ambitie, opvoeding, liefde, verlies en zelfvertrouwen. Het boek voelt als een goed gesprek met een vriendin: zonder voor jou te bepalen wat je moet doen, geeft Kelly je inzichten om ook in jouw leven de juiste keuzes te maken, de keuzes die bij jou passen, en zo de regie terug te pakken op allerlei vlakken. Wil jij het boek ‘De Kracht van Keuze’ lezen? Koop het boek hier!

Leren ETF-beleggen?

Wil jij graag leren beleggen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor de cursus ‘WTF is een ETF?‘. In deze cursus leer je over de kracht van ETF-beleggen en ga je aan de slag met het samenstellen van een ETF-portfolio. Na afloop is jouw geld op een slimme wijze aan het werk gezet en heb je een financieel plan voor de toekomst. Wacht niet langer en ga aan de slag met je financiën!

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.