Hoeveel moet je per maand apart zetten voor je pensioen?

Je denkt misschien dat je nog niet hoeft na te denken over je pensioen omdat het nog zo ver weg is, maar het plannen ervoor begint vandaag. Als jij er later warmpjes bij wil zitten, is het belangrijk dat je nu alvast een plan maakt. Pensioen opbouwen is namelijk niet binnen een korte periode gedaan, daar gaan jaren overheen. En misschien heb je er weleens over nagedacht, maar weet je gewoon niet zo goed hoeveel je per maand apart moet zetten voor je pensioen. In deze blog ga ik je een aantal handvatten geven, zodat je een gedegen plan kunt maken.

Maak je pensioendoel helder

Voordat je kunt berekenen hoeveel je iedere maand apart moet zetten, is het belangijk om te bepalen wat jouw pensioendoel is. Wil je de wereld rondreizen, genieten van je rust en vrije tijd? Of wil je blijven werken aan je passies en projecten zonder financiële zorgen? Dit bepaalt grotendeels hoeveel je nodig hebt. Neem even de tijd om over je dromen na te denken en schrijf ze op. Pas nadat je je dit op papier hebt gezet, kun je een duidelijk plan gaan maken. Je kunt in mijn FinFit template al jouw cijfers bijhouden.

Maak een berekening van jouw jaarlijkse pensioenbehoefte

Wat worden jouw uitgaven op jaarbasis? Als je niet weet wat jouw jaarlijkse uitgaven zijn, is het lastig om een plan te maken. Maak een lijst van al je verwachte kosten, van dagelijkse boodschappen en vakanties tot eventuele schulden die je tegen die tijd nog aflost. Zodra je weet hoeveel je jaarlijks nodig hebt om comfortabel te leven, kun je deze cijfers omrekenen naar je pensioenjaren. Je moet ook rekening houden met mogelijke inflatie en onvoorziene uitgaven. Je kunt met deze pensioenplanner uitrekenen wat je aan pensioen krijgt en hoeveel je nodig hebt.

Houd de 80% regel aan

Je kunt rekening houden met een algemene vuistregel, namelijk dat je ongeveer 80% van je huidige inkomen nodig hebt om dezelfde levensstijl te behouden na je pensionering. Hiermee houd je rekening met de kosten die waarschijnlijk zullen afnemen, zoals werk gerelateerde uitgaven, maar ook met nieuwe uitgaven, zoals de extra gezondheidszorg die bij een oudere leeftijd passen. Dit is een prima startpunt, maar het is belangrijk om het aan te passen aan je persoonlijke situatie en doelen.

pensioen

Maak een berekening van je pensioendoel

Nu je een idee hebt van je jaarlijkse pensioenbehoeften, is het tijd om te berekenen hoeveel je moet sparen om dat doel te bereiken. Je kunt gebruikmaken van online pensioenrekenmachines en hulpbronnen om de impact van bijvoorbeeld het rendement op investeringen en de duur van je spaarperiode te berekenen. Het kan ook slim zijn om met een financieel adviseur te praten. Je kunt dan samen met deze adviseur een plan maken als je er zelf niet uitkomt.

Voordat je kunt berekenen hoeveel je iedere maand apart moet zetten, is het belangijk om te bepalen wat jouw pensioendoel is.

Hoe eerder je begint, hoe meer je profiteert van het rente op rente effect

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip: begin vandaag! Zelfs kleine bedragen kunnen na verloop van tijd aanzienlijk groeien dankzij het wonder van het rente op rente effect. Zorg ervoor dat het bedrag iedere maand automatisch naar je pensioenrekening wordt overgemaakt, dan heb je er zelf geen omkijken naar en kun je het niet vergeten. Pensioenplanning is geen eenmalige uitgave, maar dit komt iedere maand weer terug. Er zit nog een groot voordeel aan het opbouwen van pensioen. Je krijgt hier namelijk belastingvoordeel over. Met de belastingaangifte krijg je -als je in de eerste belastingschijf valt- 36,93% terug over het bedrag dat je hebt gestort in het jaar daarvoor. Wil je hier meer over leren? Lees dan: Fiscale voordelen met je pensioen behalen.

De kern van de zaak

Het is belangrijk om vroeg te beginnen met het plannen van je pensioen en je krijgt hier praktische stappen om dit te doen. Het is belangrijk dat je een helder pensioendoel vaststelt. Het berekenen van de jaarlijkse pensioenbehoefte, het hanteren van de 80% regel voor het behouden van de levensstijl, en het maken van een berekening van het benodigde spaarbedrag wordt ook behandeld in dit artikel.

Brand New Day

Brand New Day maakt indexbeleggen eenvoudig voor beginners. Met diverse ETF’s en lage kosten bieden ze een stressvrije en wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor goede langetermijnresultaten. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.