Zo start je als ondernemer met pensioenopbouw

Misschien voelt pensioenopbouw voor jou als ondernemer iets waar je pas later over na hoeft te denken, maar dan heb je het mis. Als ondernemer is het slim om optijd te kijken naar je pensioenopbouw. Want als zelfstandige bouw je waarschijnlijk geen werkgeverspensioen op. Hierdoor kun je later een pensioengat hebben. De realiteit is dat het nooit te vroeg is om te beginnen met nadenken over je pensioenopbouw. In dit artikel geef ik je tips over hoe en waarom je vandaag wil starten met extra pensioenopbouw.

Wat is een pensioenrekening?

Eerst even terug naar de basis: wat is een pensioenrekening dan precies? Een pensioenrekening is een speciale spaar- of beleggingsrekening waarop je geld kunt opzij zetten voor je pensioen. Het belangrijkste verschil met een gewone spaar- of beleggingsrekening is dat een pensioenrekening fiscaal vriendelijker is. Met andere woorden: door geld te storten op je pensioenrekening, kun je belasting besparen. Dat klinkt al direct interessant. Voordat we daar dieper op ingaan, is het goed om te begrijpen waar jouw ‘totale’ pensioenpot uit bestaat. 

Bouw jij als ondernemer genoeg pensioen op?

In Nederland zijn er 3 mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Dat zijn de drie pensioenpijlers: 

  • AOW: basispensioen door de overheid
  • Pensioen via een werkgever:  Je werkgever bepaalt of en hoeveel bedrijfspensioen je krijgt
  • Zelf pensioen opbouwen: Aanvullend pensioen dat je zelf opbouwt, naast bovenstaande 2 pijlers.

Iedere Nederlander heeft recht op de AOW, maar dit is tegenwoordig niet meer  genoeg om van te leven, omdat de AOW gelijk is aan het minimumloon. Als ondernemer bouw je waarschijnlijk geen werkgeverspensioen op en daarom kan het zo zijn dat je niet genoeg geld opbouwt voor later. Dit moet je daarom zelf opbouwen, bijvoorbeeld door te sparen, te beleggen of via een pensioenrekening.

Om te checken of je genoeg pensioen opbouwt voor later kun je inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je wat je kunt verwachten aan AOW en hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd via mogelijke werkgever(s). Bouw je zelf al particulier pensioen op? Die gegevens staan hier niet in. Deze kun je online vinden bij je pensioenbank of beleggingsinstelling en zo kun je wel een totaal plaatje maken.

pensioen

Zo kun jij starten met extra pensioen

Om als ondernemer extra aanvullend pensioen op te bouwen kun je een pensioenrekening openen. Een pensioenrekening biedt een aantal aantrekkelijke en belangrijke voordelen, vooral op het gebied van belasting. Hier zijn de belangrijkste redenen om een pensioenrekening te overwegen:

 

1. Hogere belastingteruggave

Stortingen die je doet op een pensioenrekening mag je aftrekken van je belastbare inkomen. Dit betekent data je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen aan het einde van het jaar, omdat je op papier een lager inkomen hebt (je inkomen – je pensioenstortingen). Hoe hoger je inkomen, hoe groter dit belastingvoordeel. Dit fiscale voordeel zorgt ervoor dat je meer vermogen kunt opbouwen zonder dat je direct belasting betaalt over het geld dat je opzij zet.

 

2. Geen vermogensbelasting

Als je vermogen op een gewone beleggings- of spaarrekening staat, moet je boven de grens van € 57.000 per persoon in 2024, of € 114.000 voor fiscale partners, jaarlijks vermogensrendementsheffing betalen. Dit geldt niet voor het geld op een pensioenrekening. Op de lange termijn kan vermogensrendementsheffing behoorlijk oplopen. Het is dus écht slim om op tijd te starten met je pensioenopbouw als ondernemer.

 

3. Lange termijn opbouw

Omdat het geld op een pensioenrekening vaststaat tot je met pensioen gaat, heb je minder verleiding om het voortijdig op te nemen. Hierdoor groeit je vermogen consistent en zorg je voor een stevige financiële buffer voor later. Dit maakt het een uitstekende optie voor mensen die moeite hebben om discipline op te brengen bij sparen of beleggen.

 

4. Meer financiële zekerheid

Door zelf actie te ondernemen, kun je inspelen op het gat tussen wat je later nodig hebt en wat je op basis van de AOW ontvangt. Door nu fiscaal voordelig pensioen op te bouwen heb je kortweg later meer te besteden. En als ondernemer ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Simpel gezegd: het geeft rust in je hoofd. 

ondernemer pensioenopbouw

Dit zijn de spelregels bij pensioenopbouw

Het is belangrijk om te weten dat er ook spelregels zijn. Zo mag je het geld op een pensioenrekening niet zomaar opnemen voordat je met pensioen gaat. Ook betaal je later belasting over de uitkeringen die je ontvangt na je pensioen, hoewel deze vaak lager is dan de belasting die je nu zou betalen. Dit betekent dat je tijdens je werkzame leven kunt profiteren van belastingvoordelen en de mogelijkheid om je vermogen sneller te laten groeien. Bij de uitkering betaal je belasting, maar doorgaans tegen een lager tarief.

Meer informatie

Wil je hiermee aan de slag of ben je opzoek naar meer informatie over pensioen opbouwen als ondernemer? Op de site van e-Boekhouden.nl vind je 5 handige artikelen over alles omtrent pensioen voor ondernemers, inclusief concrete voorbeelden van hoe het belastingvoordeel in jouw voordeel kan werken.

 

– Een artikel in samenwerking met e-Boekhouden.nl en Brand New Day. 

Kern van het verhaal

Pensioenopbouw is voor ondernemers essentieel, omdat zij geen werkgeverspensioen opbouwen. Door te investeren in een fiscaal voordelige pensioenrekening kun je nu al belasting besparen en bouw je pensioen op voor later. Dit zorgt voor rust in je hoofd en een financieel veilige toekomst. Als ondernemer is er geen reden om niét vroeg te beginnen met je pensioenopbouw.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl maakt pensioenopbouw voor zzp’ers eenvoudig. Naast handige tools voor je dagelijkse administratie, biedt het platform ook inzicht in pensioenopbouwmogelijkheden. Beheer je financiën en ontdek hoe je fiscaal voordelig pensioen kunt opbouwen, allemaal in één overzichtelijk systeem. Zo bereid je jezelf als zzp’er goed voor op de toekomst.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.