Hoeveel kan je verdienen met beleggen?

Veel jongeren zien de waarde van een vroege start op de beurs niet in. Kun je ze dat kwalijk nemen? Niet echt, want het is lastig om vooraf te bepalen hoeveel rendement je gaat behalen. Enbovendien is de kostenstructuur bij beleggen ook niet heel eenvoudig. Het is dus best lastig om tebepalen of beleggen iets voor jou is, als het zó complex blijkt om te berekenen hoeveel het je gaat opleveren. Ik heb goed nieuws voor je. Lees snel door!

We love tools

Er staat sinds kort een héle handige tool op de website van Brand New Day. Via deze tool kan jij zelf uitrekenen hoeveel geld je kunt verdienen met sparen, beleggen of een combinatie van deze twee. Op deze manier krijg je eenvoudig inzicht hoeveel jij kunt verdienen als je vandaag start met beleggen. Ik neem de tool stap voor stap met je door!

budget

Stap 1. Beleggingsdoel

Beleggen zonder doel is als een schip die vaart zonder koers. Het is verstandig om een helder doel voor ogen te hebben waarom je belegt, omdat je op deze manier makkelijk een lange termijn focus kunt behouden. De tool geeft je keuzes uit vijf beleggingsdoelen (zie afbeelding). Klik op jouw doel en ga door naar de volgende stap.

tool beleggen

Stap 2. Startbedrag

In de volgende stap word je gevraagd je startbedrag in te voeren. Dit is het bedrag dat je gaat gebruiken om mee te starten op de beurs. Let op: beleg enkel met geld dat je kunt missen. Zo is het belangrijk dat je altijd een spaarbuffer achter de rug hebt waarmee je onvoorzienbare kosten mee kunt betalen. Als je een flinke spaarrekening hebt en je een bepaald bedrag daarvan kunt missen, kun je ervoor kiezen om hier je startbedrag van te maken.

Stap 3. Maandelijkse inleg

De volgende vraag is hoeveel je maandelijks bij wil storten. Indien je geen idee hebt wat je hier moet invullen, is het raadzaam om je inkomen en vaste lasten uit te schrijven. Is er een X bedrag dat je maandelijks overhoudt en/of kunt missen? Je kunt ervoor kiezen om een deel hiervan te beleggen. Zo bouw je maandelijks vermogen op. Let op: je kunt je inleg verliezen.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

Cursus ETF beleggen

Stap 4. Ervaring

In de volgende stap geef je aan hoeveel ervaring je hebt met beleggen. Er zijn vier keuzes: 1) beginner, 2) ik weet een beetje, 3) ik weet er veel van en 4) ik ben een expert. Wel eerlijk invullen hè ;).

Stap 5. Risico-afbouw

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: beleggen kent risico’s. Sommige beleggingsinstrumenten brengen meer risico met zich mee dan andere. Aandelen worden over het algemeen beschouwd als risicovoller dan beleggingsfondsen en/of ETF’s, omdat je bij deze producten meer gespreid investeert. Hoe ouder je wordt, hoe ‘sneller’ je je geld weer nodig hebt. Je kunt er daardoor voor kiezen om naarmate de einddatum dichterbij komt het risico van beleggen af te bouwen door de balans (qua risico) in je portfolio te veranderen. Heb je hier behoefte aan? Schuif dan het balkje naar rechts in stap 5.

Als je een flinke spaarrekening hebt en je een bepaald bedrag daarvan kunt missen, kun je ervoor kiezen om hier je startbedrag van te maken.

Stap 6. Offensief versus Defensief

In de zesde stap kijken we naar de mate van risico die je bereid bent te lopen. Over het algemeen geldt bij beleggen: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Side-note: de kans op verlies wordt daarmee ook groter (want je loopt ten slotte meer risico). De één houdt ervan, de ander voelt zich er niet prettig bij. Defensief betekent dat je kiest voor weinig risico, terwijl je bijoffensief aangeeft dat je wel van een risicootje houdt. Bepaal in deze stap hoeveel risico jij bereidtbent om te lopen op een schaal van ”zeer defensief” tot ”zeer offensief”.

Vervolgens krijg je een indicatie van het bedrag dat je bij dit risicoprofiel kunt behalen over 20 jaar. De onderstaande afbeelding geeft een indicatie van een startbedrag van € 5000, een maandelijkse inleg van € 500 en een offensief profiel. Onderaan de afbeelding zie je het bedrag wat ik met beleggen kan verdienen bij drie verschillende scenario’s: een verwachte, slechte en goede markt. Gemiddeld genomen zo’n € 209.000. Niet verkeerd, dacht ik zo! Let op: dit is uiteraard geen garantie. Je weet niet hoe het in de praktijk uitpakt. Echter, het brengt de impact van beleggen goed in kaart.
beleggen-tool-brand-new-day

Stap 7. Een overzicht van jouw proces

Klik gauw door, want stap zeven is echt een cadeautje! Je ontvangt een tabel die het verloop van jouw rendement in kaart brengt. Via een persoonlijk dashboard kan je spelen met de waardes vanhet startbedrag, je maandelijkse inleg en de mate van risico dat je bereidt bent te lopen. De tool brengt daarmee goed in kaart wat de impact is van een wijziging in startbedrag, maandelijkse inleg en/of risicoprofiel. Ben je overtuigd dat beleggen iets voor jou is? Dan open je met een klik op de roze knop een beleggersrekening bij Brand New Day. Onderstaande afbeelding geeft het dashboard weer van het fictieve voorbeeld met de volgendewaardes: startbedrag € 500, maandelijkse inleg € 500, looptijd 20 jaar en risicoprofiel ‘offensief’.

grafiek hoeveel verdienen met beleggen

De kern van de zaak

Veel beleggers kiezen voor indexbeleggen. En dat is niet voor niks! Indexbeleggen is relatief eenvoudig en kost je weinig tijd. Daarnaast kan je door middel van indexbeleggen veel spreiding in je portfolio toepassen, omdat je met één aankoop direct spreidt over verschillende bedrijven.

Brand New Day

Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.