Rentewijziging voor studieschuld: zo los je slim af!

Als student heb je waarschijnlijk al genoeg aan je hoofd: Studeren, tentamens, bijbaantjes en sociale activiteiten. Vergeet echter niet je studieschuld. Recent is er een wetswijziging doorgevoerd die invloed heeft op de rente van deze schuld. In dit artikel bespreek ik kort wat deze wetswijziging inhoudt en geef ik je een strategie om de aflossing van je studieschuld op een slimme manier aan te pakken.

Wat houdt de wetswijziging in?

Laten we eerst kijken naar de wetswijziging zelf. De rente op je studieschuld wordt bepaald door de rente die de overheid betaalt op staatsleningen. Deze rente is de afgelopen jaren erg laag geweest, maar is nu aan het stijgen. Daarom gaat ook de rente op je studieschuld omhoog. De nieuwe rente geldt vanaf 1 januari 2024 en staat voor vijf jaar vast. Daarna wordt de rente opnieuw bepaald

Rentewijziging voor studieschuld

Onder werk stelsel val jij?

  • Het oude leenstelsel (SF15): dit geldt voor studenten die voor 2015 zijn begonnen met studeren en die hun schuld in 15 jaar moeten terugbetalen. De rente voor deze groep gaat van 1,78% naar 2,95%.
  • Het nieuwe leenstelsel (SF35): dit geldt voor studenten die na 2015 zijn begonnen met studeren en die hun schuld in 35 jaar mogen terugbetalen. De rente voor deze groep gaat van 0,46% naar 2,56%.

 

De nieuwe rente geldt voor iedereen die in 2024 begint met aflossen of die dan een nieuwe rentevaste periode ingaat. Als je al bezig bent met aflossen, blijft de rente die je nu betaalt geldig tot het einde van je huidige rentevaste periode.

Strategie voor slimme aflossing

Nu je op de hoogte bent van de wetswijziging, is het belangrijk om een strategie te bedenken om het aflossen op een slimme manier aan te pakken. Hieronder geef ik je enkele tips die je kunnen helpen om je studieschuld zo efficiënt mogelijk af te lossen.

1. Maak een overzicht van je schulden en financiën

Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van al je schulden en financiën. Noteer het totale bedrag van je studieschuld, het rentepercentage en de looptijd van de lening. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat je moet aflossen en hoe lang dit gaat duren. 

 

2. Los extra af als je geld overhoudt

Als je financiële situatie het toelaat, is het verstandig om extra aflossingen te overwegen. Door meer geld in één keer af te lossen, verlaag je het totale bedrag van je studieschuld. Hiermee verlaag je dus ook de rente die je moet betalen. Dit kan op de lange termijn veel geld besparen.

 

3. Los eerst je duurste schuld af:

Heb je meerdere schulden? Dan is het slim om eerst de schuld met de hoogste rente af te lossen. Zo bespaar je het meeste op rentekosten. In de meeste gevallen is een studieschuld goedkoper dan een andere lening, dus kun je beter eerst je andere lening aflossen en daarna pas je studieschuld. 

 

4. Maak gebruik van de draagkrachtregeling:

Als je weinig verdient, kun je bij DUO een verlaging van je maandbedrag aanvragen. Dit heet de draagkrachtregeling. Je betaalt dan minder per maand, maar wel langer. Dit kan voordelig zijn als je verwacht dat je inkomen in de toekomst zal stijgen. Dan kun je later namelijk meer aflossen tegen een lagere rente.

 

5. Houd de rente in de gaten

Met de nieuwe wetswijziging is het belangrijk om de rente op je studieschuld goed in de gaten te houden. Het rentepercentage kan namelijk jaarlijks veranderen. Als de rente stijgt, kan het verstandig zijn om extra aflossingen te doen om de totale kosten van je studieschuld te beperken.

 

Conclusie

De wetswijziging heeft invloed op alle studenten met een studieschuld. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze verandering en een strategie te bedenken om de aflossing van je studieschuld op een slimme manier aan te pakken. De tips die ik je hierboven heb gegeven, kunnen je hierbij helpen. Mocht je er nog steeds niet uitkomen of dreig je zelfs in de problemen te komen? Dan is het inschakelen van hulp zeker niet onverstandig.

De kern van de zaak

Recent is er een wetswijziging doorgevoerd die invloed heeft op de rente van deze schuld. Het is belangrijk dat je financieel niet onder water komt te staan. Kijk altijd naar manieren om slim af te lossen. De tips hierboven kunnen je daarbij helpen. Mocht je er niet uitkomen, dan is hulp inschakelen zeker niet onverstandig. 

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.