Investeren met Eva de Mol

Dr. Eva de Mol is investeerder in technologie start-ups als founding partner van CapitalT. Tevens is zij columniste bij de Quote en EvaJinek. Eva praat graag over investeren, ondernemen, groei, diversity & inclusion en tech! In dit artikel deel ik het interview met Eva de Mol, zodat jij kan leren van haar expertise.

In een notendop, wie is Eva de Mol?

Op dit moment ben ik investeerder in technologie start-ups, maar ik ben mijn carrière gestart als wetenschapper. Ik heb veel onderzoek gedaan naar ondernemersteams en ben op die manier bevlogen geraakt door het ondernemen. Daarnaast investeer ik ook privé, in beurs-genoteerde bedrijven, als angel-investor, of in bedrijven die ik gewoon heel gaaf vind zoals SpaceX. Thuis heb ik drie kids waarvan de jongste 6 maanden is, dus de chaos is compleet. Last but no least, ik ben columniste bij de Quote, heb ik voor het platform van EvaJinek veel geschreven en zit ik in de board van een aantal bedrijven.

 

Verlang je naar meer financiële vrijheid?

Begin met het organiseren van je financiën in het FinFit-template! Stel meetbare financiële doelen en voer maandelijks je inkomsten en uitgaven in. Dankzij formules en grafieken krijg je direct inzicht in je financiële gewoonten en je vermogensgroei. Zo kan je bijsturen waar nodig en ben je verzekerd dat jij on-track blijft met je financiële doelen! Klik hiervoor meer info!

 

Hoe ben je in de techsector beland?

Ik hebt een PHD in Business Administration and Management. Uiteindelijk ben ik gepromoveerd op Berkeley in San Francisco. Daar raakte ik geïnspireerd in technologie en het ondernemerschap. Innovatie gaat daar zo snel, ik voelde echt een enorme drive en passie om daar deel uit van te mogen maken. Dat ik nu zelf investeerder ben en boven op die innovatie zit is echt een droom. Ik had 10 jaar geleden niet verwacht dat ik inSpaceX van Elon Musk zou investeren.

eva de mol

Je bent co-founder van CapitalT, kun je hier wat over vertellen?

CapitalT is een durfkapitaalfonds. We investeren hoog-risico kapitaal in technologystart-ups in de vroege fase. We zijn vaak de eerste professionele investeerder aan boord en supporten bedrijven met internationaal schalen.

 

Hoe selecteert CapitalT de start-ups voor haar fonds? 

We investeren in software technologie, in educatie, klimaat, future of work en web3 applicaties. Het is belangrijk hoe groot de markt is waar het product van een bedrijf een oplossing voor biedt. En natuurlijk moet er een geweldig team zijn. Het team is voor ons altijd bepalend voor de investering. We gebruiken een team assessment, gebaseerd op mijn PhD onderzoek, om de teamleden te analyseren en om zo een duidelijk beeld te krijgen van het team.

eva_de_mol

Hoe ervaar je de huidige mate van D&I binnen de techsector?

Helaas is het armoedig gesteld met D&I in tech. Slechts 2% van alle venture capital financiering gaat naar vrouwelijke ondernemers en ook zijn er heel weinig vrouwelijke investeerders. Dat kan dus echt een stuk beter. We hebben zelf geen D&I doelstellingen, toch hebben we een hele diverse portfolio; we investeren simpelweg in de beste ondernemers.

Is het wel eens misgegaan met een bedrijf in jullie fonds?

Natuurlijk. Er is altijd wel een investering die niet zo lekker loopt. Ik heb nu in zo’n 20 start-ups geïnvesteerd, statistisch gezien zullen er maar een paar daarvan het echt goed gaan doen, dus dat is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk. Zonder twijfel zitten de meeste problemen altijd bij het ondernemersteam. Ze hebben geen vertrouwen meer in elkaar, een gedeelde visie ontbreekt, het team is niet complementair genoeg. In 60% van de gevallen gaan start-ups failliet vanwege problemen met het team.

Helaas is het armoedig gesteld met D&I in tech. Slechts 2% van alle venture capital financiering gaat naar vrouwelijke ondernemers en ook zijn er heel weinig vrouwelijke investeerders.

Een tip voor beginnende beleggers: hoe analyseer je een bedrijf in de techsector?

Ik evalueer een bedrijf initieel aan de hand van vier risicofactoren:

  • Team risk – zijn teamleden echt complementair aan elkaar? Hebben ze de kennis en vaardigheden om dit echt groot te maken.
  • Market risk – is de markt groot genoeg om onze investering tien keer terug te geven.
  • Product risk – zit het product technisch solide in elkaar?
  • Business model risk – hoe gaat het bedrijf geld verdienen? En wat zijn de risico’s als het model niet werkt?

Team risico en Markt risico zijn het belangrijkst, daar kun je namelijk als investering eigenlijk nietsaan veranderen. Verkijk je daar niet op. Een top team met een matig product doet het vaak veelbeter dan een mediocer team met een fantastisch product.

eva_de_mol_interview

In welke technologische ontwikkeling zie je veel potentie?

Klimaat technologie, creator-tools, educatie technologie.

 

Als afsluiter een persoonlijke vraag, wat zie je als je ultieme doel in het leven?

Wauw, mijn ultieme doel in het leven is toch gewoon gelukkig zijn met mijnwerk en mijn familie. Waar ik gelukkig van word, verandert ook over de tijd. In ieder geval wil ik altijd financieel onafhankelijk zijn en de vrijheid hebben keuzes te maken die ik wil. Ik wil sowieso altijd blijven leren, mezelf uit te dagen, altijd een stukje verder proberen te komen dan dat ik nu ben.

De kern van de zaak

Eva de Mol is een echte powervrouw. Zij is oprichter van Capital T, een venture capital fonds dat een focus heeft op start-ups met een hoge mate van diversity en inclusion. In dit interview deelt Eva de Mol haar tips hoe je beslist of een bedrijf een juiste investering vormt.

Meer over Money Mindset?

Vond je de tips van Eva over het creëeren van een Money Mindset interessant? YoungTrader heeft meer rolmodellen geïnterviewd op het gebied van Money Mindset, waar we veel van kunnen leren. Ontdek de tips van andere Money Mindset experts, zoals Kelly Weekers of Merel van der Wouden.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.