Econoom Veronique Estié begon op haar 23ste al met beleggen en kan het iedereen aanraden – mits je het geld kan missen. Op haar site YoungTrader en in haar boek Van Spaarvarken naar Beurswolf doet ze uit de doeken hoe je kunt beginnen met beleggen.
Waarom moedig je mensen aan al jong te beginnen met beleggen?
“Elk jaar dat je belegt, is een kans dat je vermogen kan groeien. Zelf begon ik ermee op mijn 23e, fantastisch om te zien dat mijn geld echt in beweging was. Ik behield de waarde van mijn geld – op een spaarrekening neemt dat alleen maar af – én bouwde vermogen op. Maar daarvoor moet je wel verstandig beleggen. Doe het dus alleen met geld dat je kunt missen én als je een spaarbuffer hebt. Begin klein, met bijvoorbeeld vijftig euro per maand, zodat je er steeds bekender mee wordt. Als je ouder wordt en meer verdient, dan ken je de klappen van de zweep. Maar het grote voordeel van jong beginnen met beleggen is dat je geld meer tijd heeft om te groeien.”
Is beleggen voor veel mensen niet ook gewoon een leuk spel?
“Ik vind het zelf vooral leuk dat als je start met leren beleggen je veel meer in contact staat met de ontwikkelingen in de wereld. Als ik zie dat de waarde van mijn aandelen is gezakt, ga ik meteen het nieuws checken: wat is er gebeurd? Dan blijkt bijvoorbeeld dat er spanningen waren tussen de Verenigde Staten en China of dat er een nieuwe corona variant was gevonden. En zo dacht ik op mijn 23e ‘ik ga beginnen met beleggen!’, om mezelf te dwingen wat meer interesse in het nieuws te hebben. Als je je geld op het spel zet door te beginnen met beleggen, dan gaat het je echt wel interesseren. Ik open nu eerder mijn beleggingsapps dan social media.”
Nemen jongeren niet te veel risico nu beleggen opeens in is?
“Ik vind dat wel een gevaarlijke ontwikkeling ja, want goed leren beleggen kost veel tijd. Je ziet dat beleggers roekeloos worden als ze zonder strategie en doel handelen. Beter kun je de risico’s beperken door voor de lange termijn en gespreid te beleggen. Er is veel informatie beschikbaar over de beurs, maar het grootste gedeelte daarvan is zó saai geschreven. Ik vond dat daar wat frisse energie doorheen mocht. Met dat in mijn achterhoofd startte ik YoungTrader. Ik zie het als mijn missie om jongeren op mijn site en via mijn boek alles te leren wat ze moeten weten om van start te gaan.”
