To-do lijst voor startende beleggers

Wil je beginnen met beleggen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Het is verleidelijk om meteen aan de slag te gaan, maar een goede voorbereiding kan je helpen om betere beslissingen te nemen. Tevens kan dit je kansen op succes te vergroten. Hieronder neem ik een to-do list met je door waarin voorbereidingen staan die je kunt treffen voordat je begint met beleggen.

1. Basiskennis opdoen

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om een basiskennis van de financiële markten en beleggingsproducten op te doen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld boeken te lezen of een cursus te volgen. Mijn cursus “WTF is een ETF”, waarin op een toegankelijke manier wordt uitgelegd wat ETF’s zijn is een toegankelijke eerste stap om kennis te vergaren.

 

2. Kies de juiste broker

Een broker is een platform waarmee je kunt handelen op de financiële markten. Het is belangrijk om een betrouwbare en gebruiksvriendelijke broker te kiezen die past bij jouw beleggingsdoelen en -strategie. Een goede broker biedt een breed scala aan beleggingsproducten, lage transactiekosten en een gebruiksvriendelijke interface

 

3. Bepaal je beleggingsdoelen

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om je beleggingsdoelen te bepalen. Wil je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen, een huis kopen of gewoon je vermogen laten groeien? Door je doelen duidelijk te definiëren, kun je een beleggingsstrategie ontwikkelen die hierop aansluit. Het is ook belangrijk om realistische doelen te stellen en rekening te houden met je risicobereidheid.

Bitvavo Staking

4. Maak een budget

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om een budget op te stellen. Dit helpt je om te bepalen hoeveel geld je kunt investeren. Het is belangrijk om alleen geld te investeren dat je kunt missen. Houd altijd een buffer achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Een budget kan je ook helpen om je beleggingsdoelen te bereiken en jezelf te disciplineren.

 

5. Diversifieer je portefeuille

Een belangrijk principe bij beleggen is het spreiden van je risico. Dit kun je doen door je portefeuille te diversifiëren. Op deze manier verklein je het risico dat één slechte investering je hele portefeuille negatief beïnvloedt. Het is belangrijk om je portefeuille regelmatig te herzien. Op die manier kun je hem aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Werken aan je beleggingsvaardigheden? 

Wil je meer leren over ETF’s en hoe je ze kunt gebruiken in je beleggingsstrategie? Dan is mijn cursus “WTF is een ETF” zeker iets voor jou! In deze cursus leer je alles wat je moet weten over ETF’s, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën. Je krijgt praktische tips en handvatten om zelf aan de slag te gaan met ETF’s en je beleggingsportefeuille te optimaliseren. 

Kern van het verhaal

Een goede voorbereiding is het halve werk! Die uitspraak geldt ook bij beleggen. Door jezelf aan een plan te houden en niet maar doet, is de kans op succes een stuk groter. In mijn cursus WTF is een ETF? maken we samen een stappenplan voor jouw specifieke situatie.

Trade Republic

Trade Republic is een online broker met een missie: het bouwen van een wereld waarin iedereen zijn rijkdom kan laten groeien via de beurs. Trade Republic komt uit Duitsland en staat daarom onder toezicht van de BaFin. Beleggen bij Trade Republic kenmerkt zich door lage kosten en de optie om simpel periodiek te investeren in zowel fractionele aandelen, ETF’s als obligaties.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.